Zmiana imienia z bierzmowania

• Autor wątku Autor wątku Jasiek22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Polskie prawo się tego typu kwestiami nie zajmuje. Imiona z bierzmowania nie są w żadnych państwowych dokumentach ani rejestrach.

Wiem, że imiona z bierzmowania nie znajdują się w państwowych rejestrach. Jednak imię, które wybrałem na bierzmowaniu jest głupie i chciałbym je zmienić. Nie mam drugiego imienia związku z tym na ślubie imię z bierzmowania będzie traktowane jako moje drugie imię. Czy proboszcz może zmienić imię z bierzmownia?

Ostatnia edycja:
Jasiek22 napisał:
Nie mam drugiego imienia związku z tym na ślubie imię z bierzmowania będzie traktowane jako moje drugie imię.
Będzie tak traktowane co najwyżej na części kościelnej ślubu. W USC nikt nie doda Ci tego imienia jako drugie.

Imię z bierzmowania nigdzie i nigdy nie będzie brane pod uwage. Jest to imie "symboliczne".
To nowe imię będzie będzie Cię identyfikowało jako w pełni dojrzałego chrześcijanina.
Wpisz w google < imie z bierzmowania> i poczytaj sobie.

Wiem, że nikt tego imienia formalnie mi nie doda jako drugiego. Chodzi mi o ślub kościelny. Chciałbym, aby to imię "symboliczne" było inne (chociażby dla własnej satysfakcji).

Ostatnia edycja:
Niestety wątpię aby na tym forum szybko znalazła się odpowiedź. Były pomysły aby dodać dział z prawem kanonicznym ale czy są tutaj od tego jakieś kompetentne osoby? Być może lepiej byłoby od razu poradzić się proboszcza czy jakiegokolwiek innego kapłana. Google z moich szybkich oględzin nie daje odpowiedzi natomiast pokazuje po sobie, że jego roboty działają szybko (już zaindeksowano stronę z tym tematem).

Powrót