Zmiana kolejność Kar a WPZ

• Autor wątku Autor wątku patryk19830
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patryk19830

Użytkownik
Odpowiedzi
82
Witam mam takie zagadnienie i jednocześnie problem.Miałem do odbycia karę 2 lat i 3 miesięcy oraz karę 300 dni w zamian za nie uiszczoną grzywnę. w lipcu 2020 r podczas odbywania kary pozbawienia wolności ZK wystąpiło z wnioskiem do Sądu o zmianę kolejności kar z względów penitencjarnych, sad podzielił zdanie administracji zmieniając kolejność kar. W grudniu 2020 r administracja wystąpiła z wnioskiem o wpz które sąd udzielił jednakże decyzję zaskarżyła prokuratura sprawa wróciła do ponownego rozpoznania gdzie już Sąd był odmiennego zdania i odmówił wpz nie przywracajac kolejnośći kar do obowiązującego stanu prawnego kara pozabawienia wolności mineła 2 kwietnia 2021. w dniu 3 kwietnia gdyby nie zmiana kolejności kar można było uiścić grzywnę. administracja dopiero w pazdzierniku wystąpiła z kolejnym wnioskiem o zmianę kolejności kar sad szybciutko rozpatrzył wniosek oczywiście na tak. Moje pytanie brzmi co z okresem od 2 kwietnia do 25 października gdzie zostałem pozbawiony możliwości uiszczenia grzywny poprzez wcześniejszą bez podstawną zmianę kolejności kar. Oczywiście zaraz po zmianie 25 października grzywna zostałą uiszczona

co z okresem od 2 kwietnia do 25 października gdzie zostałem pozbawiony możliwości uiszczenia grzywny
Napisz jeszcze kto Ci zabronił opłacenia grzywny w tym czasie?

Sąd postanowieniem z dnia 30 lipca 2020 roku na wniosek zk zmienił kolejność kar uznając karę zastępczą za wykonaną a wiec co miałem uiścić dopiero 25 października zk wystąpiło z kolejnym wnioskiem o zmianę

co miałem uiścić dopiero 25 października
Nie, to nie jest dzień wymagalności. Grzywna stała się wymagalna z dniem uprawomocnienia wyroku lub z innym dniem określonym w wyroku.

kompletnie bez znaczenia dla tej sytuacji ma fakt kiedy ona stała sioę wymagalna zgodnie z obowiązującym prawem winna być ewentualnie wykonana w oststniej kolejności lub skazany ma mieć możliwość w każdej chwili zwolnienia się z odbycia kary zastępczej poprzez jej uiszczenie. bez podstawna zmianqa kolejności kar była zagadnieniem a nie wymagalność grzywny

skazany ma mieć możliwość w każdej chwili zwolnienia się z odbycia kary zastępczej poprzez jej uiszczenie.
To należało zapłacić. Nie wiem do kogo masz pretensje.

Powrót