Zmiana kolejności imienia

• Autor wątku Autor wątku kuba2102
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kuba2102

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam.

Mam problem ze swoim imieniem - a raczej imionami.
Otóż:
Na pierwsze imię mam Patryk, zaś na drugie Jakub.
Rodzice, dziadkowie, koledzy itp. od małego zawsze mówili do mnie Kuba i tak pozostało. W szkole w dzienniku jestem zapisany Patryk Jakub - niektórzy nauczyciele czasami mówią Jakub ;)
Chciałbym zmienić kolejność imion 1. Jakub 2. Patryk

- czy jest taka możliwość ?
- jak duże są szanse na to że się uda ?

- dowiedziałem się że trzeba się udać do urzędu
- jakieś koszty ?
- słyszałem że trzeba napisać podanie ... czy na tym forum są może osoby które pomagają pisać podania ?

Proszę o odpowiedzi.

Z tego co pamiętam - możesz używać obu imion albo jednego z nich.
Jak chcesz. O ile się nie mylę.

Ale chodzi o to żeby wszędzie mieć wpisane/zapisane Jakub jako te pierwsze.
- żeby np. listy itd. ... przychodziły na Jakub nie na Patryk.

Ludzie listy piszą....
Napisz ludziom by Ci pisali na kopercie : "Jakub". :)

Czekam na więcej informacji od innych użytkowników.

///

- nie chodzi już o te durne listy, przesyłki ...
- tylko żebym miał w dowodzie, szkole wszędzie zapisane Jakub, Patryk.

Ostatnia edycja:
Wniosek o zmianę nazwiska podlega uwzględnieniu, jeżeli jest uzasadniony ważnymi względami. Za ważne względy w szczególności uważa się takie sytuacje jak: - ośmieszające lub niegodne dotychczasowe nazwisko - niepolskie brzmienie dotychczasowego nazwiska - dotychczasowe nazwisko o formie imienia - zmiana ma dotyczyć przyjęcia nazwiska, którego osoba już używa lub powraca do nazwiska, które zostało zmienione. Ustawa nie precyzuje natomiast w jakich okolicznościach można ubiegać się o zmianę imienia. Przyjmuje się więc, że okoliczności uzasadniające zmianę nazwiska stosuje się przez analogię do zmiany imienia.

Osoba składająca wniosek musi podać brzmienie nazwiska lub imienia o nadanie (zmianę) występuje. Organ jest związany brzmieniem podanym we wniosku i nie może uwzględniając wniosek nadać inne imię czy nazwisko niż to określone we wniosku.

Wniosek o zmianę imienia lub nazwiska kierujemy do Kierownika USC właściwego według miejsca zamieszkania (stałego pobytu) wnioskodawcy.

źródło: portal.advokat.com.pl

Podsumowując, nie masz żadnej szansy, że twój wniosek zostanie rozpatrzony pozytywnie.

Większe problemy są właśnie ze zmianą nazwiska - i przy zmianie nazwiska właśnie jest zawsze dużo problemów ...

barteks2 - skopiowałeś właśnie takie info w którym więcej jest zawarte o zmianie nazwiska a nie imienia.

Podsumowując, nie masz żadnej szansy, że twój wniosek zostanie rozpatrzony pozytywnie.

- to sobie sam wymyśliłeś ?

Człowieku, przecież Barteks2 napisał, że kwestie zmiany imienia sa regulowane per analogiam zmiana nazwiska.
Możesz wnosić o zmianę w dokumentach kolejności imion, ale w rzeczywistości są małe szanse, bo i tak będziesz posiadał te 2 imienia. Zgodnie z przepisami po prostu możesz uzywać (dowolnie) jednego z nich - więc nie ma podstawy do zmiany. I tak bea cie identyfikować wg obojga imion i nazwiska, a takze nr PESEL i posiadanych dokumentów.

w związku z tym powinieneś zmienić nazwę użytkownika na patrykkuba2102 :)

W związku z tym powinieneś dostać zgodnie z zasadami ostrzeżenie od moderatora - bo Twoja wypowiedź nie wnosi nic do tego tematu :)

Widze że na żartach to sie nie znasz...

Skoro oczekujesz porady prawnej na tym forum oto porada:

Taki wniosek nie jest podyktowany ważnymi względami (już nosisz takie imie) w związku z czym nie zostanie rozpatrzony pozytywnie. W związku z powyższym nie widze potrzeby odpowiadać na pozostałe pytania.

Ostatnia edycja:
witaj Kuba ;)
myślę, że bez problemu możesz zamienić kolejność imion. moja przyjaciółka tak właśnie zrobiła. z tego co pamiętam to musiała zdać podanie z uzasadnieniem, odpis aktu urodzenia, dowod wpłaty (znaczki skarbowe, oplaty za zalaczniki) i paszport. po miesiącu dostała decyzję. myślę, że to zależy od woli kierownika do którego trafi pismo ;). jeśli dobrze uzasadnisz i będzie to przemyślane i sensowne powinno być dobrze. jeśli masz na imię Patryk Jakub napisz, że chcesz zmienić z: Patryk Jakub na: Jakub Patryk. wpisz w google podanie o zmiane imienia i wyskoczą Ci przykładowe. pozdrawiam i powodzenia;)

O ile wiem, to w prawie jako formalne uznaje się pierwsze imię, chyba że ktoś sobie zażyczy inaczej, ale musi to zrobić także formalnie. Dlatego tutaj należałoby wystąpić z wnioskiem o zmianę imienia nie zamianę i wyeliminowanie drugiego imienia lub również jego zmianę. Większość osób ma w akcie urodzenia dwa imiona bo jest taka tradycja nadawania dziecku dwóch imion ( co czasem faktycznie się przydaje ), ale używa się tylko pierwszego ( a nie dowolnego, jak tu podano ). Jest to sprawa administracyjna, więc organ musi działać mając na względzie słuszny interes obywatela.

Ostatnia edycja:
Powrót