Zmiana kwalifikacji zadłużenia

• Autor wątku Autor wątku OggY123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

OggY123

Użytkownik
Odpowiedzi
343
Witam,

mam takie pytanie:

czy po ustaniu obowiązku alimentacyjnego zadłużenie wobec funduszu wypłacającego alimenty traci charakter zobowiązań alimentacyjnych????

może to skutkować tym, że przy egzekwowaniu kwot na zaspokojenie roszczeń tego funduszu należy stosować zasady obowiązujące przy potrącaniu należności niealimentacyjnych

mogę się mylić ale bardziej chodzi mi o podstawę prawną biorąc po uwagę...

- art. 87 § 1–4, art. 871 § 1 Kodeksu pracy,

- art. 133 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego,

- art. 881 Kodeksu postępowania cywilnego,

- art. 9 ust. 1 ustawy z 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (Dz.U. z 2009 r. Nr 1, poz. 7 ze zm.), która mówi, że "Należności podlegają ściągnięciu w trybie przepisów ustawy z dnia 17 czerwca 1966r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji, z uwzględnieniem przepisów niniejszej ustawy"

SUGESTIE?????

W mojej ocenie, egzekucja takich świadczeń odbywa się na podstawie przepisów o egzekucji świadczeń alimentacyjnych. Mówi o tym wprost zapis art. 27 ust. 3 ustawy o pomocy osobom upr. do alimentów.

Zgadzam się ale to tylko w przypadku obowiązku alimentacyjnego... natomiast bardziej mi chodzi o to gdy wygaśnie obowiązek alimentacyjny (dziecko powyżej 26 lat, małżeństwo, itp.) wyrokiem sądu oczywiście...

czy zadłużenie wtedy wobec funduszu alimentacyjnego z automatu nie stanie się zadłużeniem niealimentacyjnym... które w świetle prawa jest inaczej egzekwowane...

SUGESTIE????

Przeczytaj i porównaj zapis art. 27 ust 3 i ust. 3a.
Ust. 3 mówi o egzekucji świadczeń już wypłaconych (w czasie przeszłym), natomiast ust. 3a o egzekucji świadczeń w czasie gdy jest prowadzone postępowanie egzekucyjne w celu zaspokojenia roszczeń osoby uprawnionej z tytułu alimentów.

zgadzam się w 100%... FA ma takie same prawa w momencie obowiązku alimentacyjnego...

lecz przy ustaniu obowiązku (wyrok sądu) traci charakter zobowiązań alimentacyjnych... (tak mi się wydaje) choćby ze względu że FA będący wierzycielem należności, o których mowa w ust. 3, przyłącza się do tego postępowania - w czasie trwania alimentacji....

Natomiast przy braku obowiązku alimentacji zobowiązanie powinno być egzekwowane na zasadach ogólnych (cywilne\administracyjne) uwzględniając okres przedawnienia do lat 3 (oraz zabezpieczenie wolnej kwoty od zajęcia)... Ogólnie ustawy mówią tylko o obowiązku w czasie trwania alimentacji a nie o tym co się dzieje potem (gdy nadejdzie koniec.. :))...

SUGESTIE???

Ostatnia edycja:
Powrót