Zmiana meldunku nowe mieszkanie pomocy

• Autor wątku Autor wątku Euzebioo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Euzebioo

Użytkownik
Odpowiedzi
76
Witam, od nowego roku mieszkam w nowym mieszkaniu jeszcze sie nie przemeldowałem ze starego, wiem ze na pewno na starym byłem zameldowany do końca 2017r.
nowe mieszkanie wynajmuje pewien gość co dał mi umowe Mietvertrag z datą 11.11.2017 proiłem go o jakiś meldunek to on powiedział ze to wystarczy :o
do przemeldowania czy to prawda?
czy będę miał jakąś kare?

Wiem ze kolega gdzieś był zameldowany i później się przeprowadził do nowego mieszkania nie przemeldował sie myśląc, ze jest na starym zameldowany i mu przysłali do zapłacenia za 7 miesięcy, 860euro :(

Do zameldowania się będziesz potrzebował Mietvertrag na Twoje nazwisko i zaświadczenie od Vermietera. Obowiązku meldunkowego musisz dopełnić Ty, a nie ktoś za Ciebie.Kara finansowa jest możliwa, gdyż na przemeldowanie sie, jest okreslony czas, a nie wiecznosć, więc załatw to jak najszybciej. Jak sobie dobrą gadkę nagrasz, to może unikniesz tej kary.

Dziękuje za odpowiedz :) ale mam jeszcze małe pytanko bo właściciel mieszkania jest troszkę zielony w tych srawach :D jak się to zaświadczenie nazywa od vermitera ? Bo on mówi, ze tylko z tą umowa Mietvertrag idziesz i cie meldują?
cieżko umnie z urlopem i nie chciał bym na kilka razy jeździć :P
Właściwie to potrzebuje wniosek o przemeldowanie czy meldowanie?

I pytanie z innej beczki jak jest z opłacaniem tych 20 euro za za telewizje?
jest 5 ludzi w domu zameldowanych tutaj będzie tylko ja i mój kolega kto będzie opłacał te 20 euro ?

Po zmianie przepisow meldunkowych do zameldowania wymagane jest pisemne i potwierdzone podpisem wynajmujacego zaswiadczenie o wprowadzeniu sie do mieszkania. Mietvertrag nie wystarczy.
To zaswiadczenie nazywa sie Vermieterbescheinigung
zur Vorlage beim Einwohnermeldeamt

wzor masz tutaj
https://www.verband-wohneigentum.de...50/VWE_Vermieterbescheinigung_Muster_2015.pdf

Ty musisz sie przemeldowac a nie zameldowac, ale poniewaz nie dopelniles terminu przemedowania, nie jest wykluczone, ze dostaniesz grzywne administracyjna

Powrót