zmiana miasta i opieka nad dziecimi w niemczech

• Autor wątku Autor wątku misiu823
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

misiu823

Użytkownik
Odpowiedzi
41
witam problem jest powazny !
moja przyjaciolka (polka) ma dwie corki z obywatelem iranu ,ktory ma obywatelstwo niemieckie. Dzieci maja jego nazwisko (bo bylo to wymagane by dostaly obywatelstwo niemieckie . polskiego obywatelstwa nie maja bo ojciec dzieci ostatecznie nie podpisal dokumetow ). problem polega na tym ze przyjaciolka chce od niego odejsc. on ja straszy ze zabieze dzieci .czy ma takie prawo ? zaznaczam mieszkaja razem ale slubu nie maja . ojciec dzieci pobiera kindergeld w calosci ( jej nakazal pozamykac konta w banku bo uznal ze jej nie potrzebne i wylicza jej pieniadze. od pierwszego porodu nie pracuje i nie pobiera zadnych swiadczen socjalnych jest na jego utrzymaniu . on ma 1 corke z poprzedniego zwiazku 14lat , przyjaciolke traktuje jako sluzaca , nie interesuje sie malymi tylko swoja corka ). czy istnieje mozliwosc odejscia od niego z dziecimi dzieci 5lat i 9miesiecy ? czy mozna wyjechac do polski?, ogolnie czy mozna wyjechac do innego miasta na terenie niemiec? odchodzac od niego musi pozostac na terenie miasta w ktorym obecnie mieszkaja ??? . w jaki sposob prawo niemieckie chroni kobiete z dziecimi ?? jak taka sytacje rozwiazac, gdzie szukac pomocy (wsparcia )????

z gory dziekuje i pozdrawiam !

Ostatnia edycja:
1.Gorzej trafic nie mogla. Polecam przeczytac ksiazke pt.Nicht ohne meine Tochter.
2.Czy obydwoje maja Sorgerecht nad dziecmi?

no tak ale oni nie wyjezdzaja nigdzie !! przyjaciulka kilka razy w roku tylko0 z dziecimi do polski i tyle !
w jaki sposob zalatwic mieszkanie by mogla sie wyprowadzic , gdzie trzeba sie udac ?? jakie dokumety przedstawic ! sorgerecht maja oboje to idzie z automatu jak sie nazwisko daje !!

on praktycznie sie dziecmi nie zajmuje i nie interesuje. praktycznie ma do dyspozycji sypialnie i w trojke tam "mieszkaja " . przyjaciulka ma tylko posprzatac , wyprac i ugotowac ! szukam mjakis rozwiazan dla niej bo w sumie ona dziwnie sie go boi , a ja sie martwie i chcem jej pomoc

Niestety bez jego zgody nie może nigdzie zabrać dzieci a już zwłaszcza zagrsanicę, bo zostanie to potraktowane jako uprowadzenie.
Niech w żadnym wypadku nie pozwoli mu dzieci do Iranu np. na wakacje zabrać, ani niech sie nie waży razem z dziećmi z nim tam pojechać, bo będzie musiała sama wrócić!!!
Jeśli nie ma podstaw do odebrania mu praw nad dziećmi, czyli znęcanie nie wchodzi w rachubę, to nic nie zdziała. Jedyne, co może to wyprowadzić się od niego, ale pozostać w tym samym mieście, ale czy ona sobie poradzi??? Lub po dobroci sie z nim rozejść ustalając kontakty opiekuńcze w stosunku do dzieci.
Ciężka sytuacja i czarno to widzę, bo Irańczyki są bardzo przebiegłe i zmieniają się w zależnosci od sytuacji. Kameleony.
Niech ona pójdzie do Diakonie lub Caritasu w jej miejscu zamieszkania. Tam powinna otrzymać wskazówki, a być może i kontakt z prawnikiem, który pomoże jej rozwikłac tę trudną sytuację.W niektórych miastach są organizacje typu Frauen helfen Frauen lub cos podobnego. Tam mozna zasiegnac porady prawnika bezplatnie. Czy kolezanka jest z Hamburga? Zna niemiecki?
Niech zrobi termin w JC i powie jak wyglada sytuacja.Oni oplaca jej na poczatku mieszkanie i dadza na zycie pod warunkiem, ze sama je znajdzie i ze kiedykolwiek tu w De legalnie pracowala.
Powodzenia!

Ostatnia edycja:
niemiecki zna , nie- nie jest z Hamburga ! jezeli uda sie jej wyprowadzic to napewno da sobie rade bo ma mnie co prawda 1700km ale juz szukam pracy w okolicach Stuttdardu obecnie mieszkam w Szwecji ale to dla mnie nie problem znam niemiecki bo mieszkalem 15 lat w Hamburgu . a moja przyjaciolka jest w sumie moja pierwsza miloscia sprzed 20 lat i sie ostatnia odnalezilismy i po 20 latach nadal widze czy jest szczesliwa czy nie !! jest tak wykonczona przez niego psychicznie az strach pomyslec o czym nie wiem !!!!! wlasciwie jak by byla z Hamburga to problemu by nie bylo bo mam tam duzo znajomych i przyjaciul ona mieszka w Stuttgardzie a tam nie znam nikogo i z tego co juz sie dowiedzialem przepisy tez sa troche inne !!
slicznie dziekuje za pomoc ! pozdrawiam

Jesli on się znęca nad nią psychicznie - nie musi to być fizyczne znęcanie, to ona ma powody do tego, żeby złożyć na policji Anzeige na niego. Kwestia jest tylko tego typu, czy on jej za to fizycznie nie skrzywdzi. Irańczycy są nieprzewidywalni!!!
Jedno jest pewne - dzieci jej ot tak zabrać nie może, bo ona tez ma Sorgerecht. Chyba że je porwie i uprowadzi.
Nie ona sobie poszuka w Stuttgardzie pomocy psychologicznej najpierw dla kobiet w takich sytuacjach. Np. Frauenberatung Fetz - Herzlich Willkommen lub https://www.fhf-stuttgart.de
Oni ją pokierują, jak to po kolei pozałatwiac. Myśle, że w Job Center tez wiedza dokąd najpierw się udać. Jeśli on się w jakikolwiek sposób znęca, to on powinien opuścić mieszkanie. Ale ona musi mieć jakieś dowody. Tak jak wyżej pisałam policja, sąsiedzi itp.

Powrót