Zmiana miejsca bramy wjazdowej na posesje

• Autor wątku Autor wątku kolonista
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kolonista

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam .Mieszkam na osiedlu domków jednorodzinnych. W moim projekcie budowlanym działki i domu mamy z sąsiadem bramy wjazdowe z ulicy ,na swoje posesje, równolegle, na wprost do garażów. Sąsiad przerobił parter budynku i zlikwidował garaż , zmienił ogrodzenie i zrobił dwa wiazdy na swoją posesje czyli zrobił dwie bramy wjazdowe.Przesuniete tak, że teraz jest jego brama, po drugiej stronie ulicy moja brama i znów jego brama. Zrobił to bez uzgodnienia ze mną. I teraz kierowcy częst stawiają samochody pomiędzy jego bramami na wprost mojej, a ma działalnośc usługową więc jego klijenci. To utrudnia mi wyjazd z posesji. Sąsiad szyderczo odpowiada, zmieścisz się itp.Ale raz zachaczyłem pojazd i musiałem z ubezpieczenia koszty naprawy ponieść.
Chciałem zapytac czy taka przebudowa budynku i płotu wymaga zgłoszenia na przebudowe , jak uzyskał taką zgode to urząd nadzoru budowlanego powinien mnie o tym poinformowac.

kolonista napisał:
Chciałem zapytac czy taka przebudowa budynku i płotu wymaga zgłoszenia na przebudowe , jak uzyskał taką zgode to urząd nadzoru budowlanego powinien mnie o tym poinformowac.
Taka zmiana mogła wymagać zmiany pozwolenia na budowę i zmiany projektu zagospodarowania terenu. Ze względu na małą ilość informacji o dokonanej zmianie, ciężko to określić jednoznacznie.
Urząd nadzoru budowlanego nie powinien był Ciebie informować (pomijając fakt, ze nadzór budowlany nie wydaje pozwoleń na budowę).
Przy zmianie lokalizacji wjazdu na działkę, powinno być to oficjalnie uzgodnione z zarządca drogi.
Co możesz zrobić? Zgodnie z art. 83 ust. 1 ustawy Prawo budowlane, badanie legalności robót budowlanych należy do właściwości powiatowego inspektora nadzoru budowlanego. Masz wątpliwości? Zgłoś.

Dziękuje za informacje

Powrót