Zmiana miejsca zamieszkania a aktualizacja Urzędu Skarbowego

• Autor wątku Autor wątku kasztan88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasztan88

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Dzień dobry,
W kwietniu zakończyłem współpracę z jednym pracodawca. Jako urząd skarbowy miałem podany urząd adekwatny dla mojego miejsca zameldowania.
Obecnie od czerwca zmieniam pracodawcę i miejsce zamieszkania(adres zameldowania pozostaje bez zmian). Chce podać pracodawcy urząd skarbowy adekwatny do obecnego miejsca zamieszkania. Czy oprócz tego jestem zobowiązany złożyć jakieś inne dokumenty w urzędzie? Czytałem o formularzu ZAP-3. Dodam że jestem osobą prywatną zatrudnioną na umowie o pracę

Nowe miejsce zamieszkania (miejsce zameldowania nie ma znaczenia) wystarczy wpisać w PIT, rozliczanym w 2021 roku.

Ok a czy muszę informować byłego pracodawcę o nowym adresie i US? Pracowałem tam jeszcze w tym roku, a w kwestionariuszu w momencie zatrudnienia jak wspomniałem, podałem adres zameldowania i adekwatny do tego US. Jeżeli wyśle mi on Pit na adres zameldowania to nic się nie stanie, bo generalnie wciąż mieszkaja tam moi rodzice i będę w stanie odebrać przesyłkę.

Co do sytuacji z nowym adresem zamieszkania i nowym pracodawcą:
Czyli nie ma konieczności powiadamiania urzędu przez ZAP-3? Poza tym że podałem w kwestionariuszu do nowego pracodawcy nowy adres i odpowiadający mu Urząd Skarbowy nie muszę załatwiać żadnych dodatkowych formalności? Jedynie w przyszłym roku podać w PIT właściwy adres?

Dostaniesz pity składasz wg miejsca zamieszkania na dzień 31.12.2020. tyle. Podajesz w chwili zatrudnienia adres jaki masz i urząd wg tego adresu. Nie musisz o niczym infoowax. Pity są teraz elektroniczne więc nie ma problemu.

Czyli w sumie nie muszę już nic robić 🙂

Powrót