Zmiana miejsca zamieszkania, wypowiedzenie umowy, zasiłek

• Autor wątku Autor wątku koratio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

koratio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witajcie,
Mam mały problem, który chciałbym z Wami skonsultować.

W najbliższym czasie zamierzam się przeprowadzić. Różnica w kilometrach +/- 30. Obecnie już robię +/- 25 km, więc po tym wydarzeniu będzie to już ok. 60km w jedną stronę, 120 w dwie, przy moich zarobkach codzienny taki dojazd będzie mnie kosztować ponad 1/3 zarobków, nie licząc eksploatacji samochodu, ubezpieczeń itp.

Chce złożyć wniosek o rozwiązanie umowy za porozumieniem stron, właśnie ze względu na dojazd i słabe zarobki.

Tu pojawiają się moje wątpliwości:

a) pracodawca zgadza się na porozumienie, w świadectwie pracy jako powód zerwania umowy wpisuje zmianę miejsca zamieszkania.
- Czy w PUP-ie to wystarczy, aby otrzymać natychmiastowy zasiłek (7dni)?
- Czy będę musiał dołączyć jakieś inne papiery potwierdzające zmianę zamieszkania?
- Co gdy zmiana zamieszkania nie dojdzie do skutku?
- ... albo dojdzie do niej dopiero za 3 miesiące, a pracę kończę natychmiastowo, ponieważ nie chce do niej dopłacać?

b) pracodawca zgadza się na porozumienie, w świadectwie pracy nie ma wzmianki na temat przeprowadzki i powodu zerwania umowy?
- Co dalej?

c) pracodawca nie zgadza się na porozumienie stron...
- Czy muszę pisać kolejny wniosek o zakończenie umowy z zachowaniem okresu wypowiedzenia (3 miesiące)?
- Czy czas wypowiedzenia liczy się od złożenia pierwszego wniosku (tego odrzuconego za porozumieniem stron), czy od złożenia tego normalnego wypowiedzenia?
- Co w momencie zakończenia pracy, czy zasiłek w takim wypadku od razu mi się należy (podtrzymuje przeprowadzkę, lecz przedłuża się ona do 5 miesięcy)?

zgodnie z ustawą, jeśli rozwiązanie stosunku pracy następuje z inicjatywy pracownika, to trzeba odczekać karę 3 miesięcy do nabycia prawa do zasiłku.

Umowę rozwiązać można na mocy porozumienia stron , strony sie dogadują co do terminu rozwiazania np , jutro , za tydzień , za dwa , za mieciąc , można też podać kontretną datę np 31.07.2014 .Nie ma powodu na wypowiedzeniu podawania przyczyny rozwiązania umowy.taki obowiązek ma pracodawca , ale tylko jeśli umowa była zawarta na czas nieokreślony.
Zawsze możesz mieć dwie wersje rozwiązania umowy , za porozumieniem , albo wypowiedzenie . W razie tego drugiego upewnij się jaki masz okres wypowiedzenia .
Ruperto napisał:
zgodnie z ustawą, jeśli rozwiązanie stosunku pracy następuje z inicjatywy pracownika, to trzeba odczekać karę 3 miesięcy do nabycia prawa do zasiłku.
no tak , UP nie interesuje przyczyna rozwiązania umowy
koratio napisał:
... albo dojdzie do niej dopiero za 3 miesiące, a pracę kończę natychmiastowo, ponieważ nie chce do niej dopłacać?
nikt za Ciebie decyzji nie podejmie ,
najprościej i najrozsądniej to jest porozmawiać z pracodawcą

Ruperto napisał:
Istnieją odstępstwa od tej ustawy, dotyczące przyznania zasiłku w sytuacji gdy umowa została rozwiązana z powodu zmiany zamieszkania pracownika...

myszatta napisał:
Umowę rozwiązać można na mocy porozumienia stron , strony sie dogadują co do terminu rozwiazania np , jutro , za tydzień , za dwa , za mieciąc , można też podać kontretną datę np 31.07.2014 .Nie ma powodu na wypowiedzeniu podawania przyczyny rozwiązania umowy.taki obowiązek ma pracodawca , ale tylko jeśli umowa była zawarta na czas nieokreślony. Zawsze możesz mieć dwie wersje rozwiązania umowy , za porozumieniem , albo wypowiedzenie . W razie tego drugiego upewnij się jaki masz okres wypowiedzenia .
Nie rozumiem czego dotyczy Twój post? Zadałem konkretne pytania, w konkretnych sytuacjach.
myszatt napisał:
no tak , UP nie interesuje przyczyna rozwiązania umowy
Jednak w tym przypadku, będzie go interesować.
myszatt napisał:
nikt za Ciebie decyzji nie podejmie,
Tzn?
myszatt napisał:
najprościej i najrozsądniej to jest porozmawiać z pracodawcą
O czym mam z nim rozmawiać?

koratio napisał:
Nie rozumiem czego dotyczy Twój post? Zadałem konkretne pytania, w konkretnych sytuacjach.
zaproponował dwa najprostsze rozwiazania
koratio napisał:
O czym mam z nim rozmawiać?
o rozwiazaniu umowy , przedstaw mu swoja sytuację
koratio napisał:
Cytat:
Napisał/a myszatt Zobacz post
nikt za Ciebie decyzji nie podejmie,
Tzn?
koratio napisał:
- Co gdy zmiana zamieszkania nie dojdzie do skutku?
- ... albo dojdzie do niej dopiero za 3 miesiące, a pracę kończę natychmiastowo, ponieważ nie chce do niej dopłacać?

Powrót