Zmiana nazwiska i problem ze spadkiem

• Autor wątku Autor wątku bajo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bajo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie.

Mam dwoje rodzeństwa - dwóch braci i dwie siostry. Jedna z sióstr od ponad 50 lat przebywa w Anglii i tam wyszła za mąż (również za Polaka). Jako, że Polskie nazwisko sprawiało problem w kontaktach zawodowych (ciężkie do wymówienia przez anglików), po kilku latach zmienili je na angielski odpowiednik.

W zeszłym roku zmarła siostra mieszkająca w Polsce, pozostawiając nam spadek pieniężny zgromadzony na koncie w banku. Siostra udzieliła mi pełnomocnictwa na którym podpisała się dwuczłonowo - polskie naziwsko jako pierwszy człon i angielskie nazwisko jako drugi. I tu zaczęły się problemy. Bank nie chce wypłacić pieniędzy ponieważ uważa, że osoba podpisująca się pod pełnomocnictwem to nie ta sama osoba co w postanowieniu sądu (gdzie nie było angielskiego członu).

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Z tego co wiem, w Wielkiej Brytanii można zmienić nazwisko z dnia na dzień (zasada rozpowszechnienie go), bez zgłaszani tej informacji do odpowiedniego urzędu. Czytałem też na temat deed poll, jednak ze względu na podeszły wiek siostry, ewentualne znalezienie takiego dokumentu jest niemożliwe (jeżeli w ogóle jest).

Co można zrobić w tej sprawie? Czy bank ma prawo niewypłacenia nam pieniędzy? Jak można taką sprawę najłatwiej rozwiązać minimalnie angażując siostrę?

A nie moze się siostra podpisać bez tego drugiego nazwiska...?

Bo tak formalnie, to by musiała zmienić sobie akta stanu cywilnego i uczynić wzmiankę w USC o tym że zmieniła nazwisko, a to nieco skomplikowane jest zważywszy na element obcy w tajim postepowaniu....

Siostra i szwagier mają również obywatelstwo angielskie. Małżeństwo zawarte było w Wielkiej Brytanii (Szkocja). Żadnych spraw z tym związanych nie załatwiali w Polsce, ponieważ nie było takiej konieczności.

Pełnomocnictwo musi być przygotowane w obecności notariusza, który weryfikuje dane osobowe, prawda? Wszystkie dokumenty (paszport, itp) siostra ma na nazwisko z członem angielskim. Jedyny dokument jaki mamy to akt ślubu - dokument sprzed momentu zmiany nazwiska.

Czy angielski notariusz, zezwoliłby na podpisanie się bez członu angielskiego? A jeżeli by już pozwolił, to czy prawnik z banku znowu nie będzie robił problemów?

W anglii nie ma aktów notarialnych.

Czy na pewno bank potrzebuje pełnomocnictwa notarialnego? Tak ci powiedzieli w banku? W prawie polskim nie ma takiego wymogu. Wymagana jest forma conajmniej pisemna.

Z nazwiskiem generalnie może być problem, bo trzeba mieć jakiś tam dowód na jego zmianę.... Dla uregulowania sytuacji należałoby zapewne wystąpić z odpowiedni wnioskiem do sądu w Polsce, na podstawie ustawy prawo o aktach stanu cywilnego. Ale wybacz, nie znam dokładnie twojej sprawy i nie chcę gdybać, który z wniosków, przewidzianych w ustawie, najlepiej pasuje do twojej sytuacji.

W banku domagają się ode mnie pełnomocnictwa potwierdzonego koniecznie przez notariusza oraz, zważywszy na fakt utworzenia go za granicą, poświadczonego apostille. Takie jest oficjalne stanowisko banku - mam je nawet na piśmie (autorem jest prawnik banku).

Z tego co zdążyłem się zorientować, w Wielkiej Brytanii istniej urząd notariusza - nazywa się notary public. W Londynie i okolicach można nawet znaleźć notariuszy polskiego pochodzenia.

Luki_attorney napisał:
Czy na pewno bank potrzebuje pełnomocnictwa notarialnego? Tak ci powiedzieli w banku? W prawie polskim nie ma takiego wymogu. Wymagana jest forma conajmniej pisemna.

Czy dobrze rozumiem, że wystarczy zwykłe pisemne pełnomocnictwo i podpis pod nim?

Jeśli ten bank tak się uparł, no to się go przekonać raczej nie da...
Jeśli chcą mieć notary public (on poświadczy tylko autentyczność podpisu) no to to już zalezy od notariusza w Anglii czy zgodzi się nie wpisywać tego innego nazwiska.

W ostateczności istnieje droga sądowa, domagania się zapłaty od banku przed sądem. W postepowaniu sądowym to już na 100% wystarczy zwykłe pełnomocnictwo pisemne. Stawiennictwo osobiste jest nieobowiązkowe. To tez może być sposób, sąd bowiem mając dowód dziedziczenia środków na rachunku pieniężnym, postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku i pelnomocnictwo do występowania przed sądem podpisane przez spadkobiercę, powinien zasądzić żądaną kwotę.

Ostatnia edycja:
Powrót