Zmiana nazwiska na dwuczłonowe nazwisko u pełnoletniego mężczyzny.

• Autor wątku Autor wątku rrafal96
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rrafal96

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie, chciałbym się dowiedzieć czy jest taka możliwość abym mógł do aktualnego nazwiska dodać nazwisko rodowe prababci. Chodzi o to że zostałem wychowany przez dziadków i szczególnie jestem związany emocjonalnie z babcią oraz jej rodziną, w ostatnich miesiącach miałem problemy z ojcem biologicznym, mam też jego imię nadane jako drugie. Sytuacja z ojcem zakończyła się w sądzie, a ja nie chcę się z nim utożsamiać aktualnie każdy z mojej miejscowości zna mojego ojca ma bardzo złą reputację i każdy mnie z nim wiąże nawet gdy poznaję kogoś po raz pierwszy każdy mnie pyta czy nie jestem jego rodziną, co bardzo niekorzystnie wpływa na moją reputację. Aktualnie mam nazwisko ojca (tzn dziadka który wraz z babcią mnie wychowywał) ze względu na dziadka nie chciałbym usuwać aktualnego nazwiska a chciałbym dodać nazwisko rodowe mojej prababci tj mamy mojej babci, ze względu też na to że nazwisko prababci zginęło ze względu na brak męskich potomków zależy mi na jego przedłużeniu. Czyli wychodzi na to że chcę usunąć drugie imię, tj imię ojca biologicznego i do aktualnego nazwiska dodać nazwisko prababci, dodam że jestem osobą pełnoletnią. Czy coś takiego może mieć w ogóle miejsce??? Co musiałbym zrobić żeby dodać do aktualnego nazwisko prababci? Bardzo mi zależy!!! I jakie byłyby tego koszty??? Pozdrawiam serdecznie i oczekuję na odpowiedzi!!! ;)

Wniosek do urzędu stanu cywilnego. Na stronie urzędu swojego miasta masz wzór. Przedstawiasz sytuację we wniosku. Z mojego doświadczenia, to nie robią problemów przy zmianach na nazwiska występujące w rodzinie. W moim mieście koszt to 37 zł + koszt wymiany dokumentów. Dowód osobisty masz za darmo, za resztę płacisz. Zrób "rachunek sumienia" gdzie figurują Twoje dane, bo będziesz musiał wszędzie je poprawić.

Powrót