zmiana nazwiska na zagraniczne

• Autor wątku Autor wątku KarolinaKarolina100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KarolinaKarolina100

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
chciałabym zmienić moje nazwisko na inne, które nie będzie miało polskiego brzmienia. Po latach dowiedziałam się, że moim biologicznym ojcem jest ktoś inny niż osoba, której nazwisko noszę. Ta osoba niestety już nie żyje i na fakt pokrewieństwa z nim nie mam żadnych formalnych dokumentów, nie mam też kontaktu z jego rodziną. Czytałam ustawę o zmianie imion i nazwisk i zastanawiam się czy w takiej sytuacji mój argument będzie zasadny dla Urzędnika?… Co zrobić, aby to odpowiednio sformalizować i zmienić nazwisko?

Dziękuję
Karolina

Trudno odnieść się do tego co postanowi kierownik USC. Ma on w tym zakresie niemal pełną swobodę działania. Nie posiadając żadnych dokumentów poświadczających twój wniosek można założyć że decyzja będzie odmowną. Masz wtedy szansę na rozpatrzenie sprawy przez wojewodę, do którego wnosisz odwołanie. Wniosek możesz jeszcze oprzeć na wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego z 8 września 1981 r. (sygn. akt II SA 346/81, niepubl.), mówiącego że: „organ administracji publicznej, orzekając o zmianie imienia lub nazwiska, nie może jednak pominąć sfery subiektywnego odczucia osoby wnioskującej o zmianę”.

Ostatnia edycja:
Powrót