Zmiana nazwiska osoby z podwójnym obywatelstwem.

• Autor wątku Autor wątku olopup
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olopup

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Szukam pomocy w sprawie zmiany nazwiska.

Posiadam podwójne obywatelstwo: niemieckie i polskie. Mam ślub z obywatelem Niemiec, w dowodzie (niemieckim i polskim) mam wpisane niemieckie nazwisko po mężu.

1.Czy jest możliwość zmiany tego nazwiska na swoje poprzednie nazwisko – polskie ?
2.Z tego co próbowałam się dowiedzieć to w Niemczech nie ma takiej możliwości, może jednak jest możliwość zmiany tego nazwiska w Polskim dowodzie – na tym najbardziej mi zależy – żeby mieć polskie nazwisko w polskim dowodzie.

Serdecznie proszę o pomoc w moim pytaniu.
Pozdrawiam

nie bardzo widze mozliwosc, nie mozna poslugiwac sie dwoma roznymi dokumentami wystawionymi na dwa rozne nazwiska przypisane do jednej osoby

a jest na to jakiś sposób ? Jak można i czy można zmienić nazwisko w takiej sytuacji ?

Jezeli jestes po rozwodzie :

W ciągu 3 miesięcy od chwili uprawomocnienia się orzeczenia rozwodu małżonek rozwiedziony, który wskutek zawarcia małżeństwa zmienił swoje dotychczasowe nazwisko, może je zmienić. W tym celu składa oświadczenie przed kierownikiem urzędu stanu cywilnego, że chce powrócić do nazwiska, które nosił przed zawarciem małżeństwa.

Jeśli doszło do przekroczenia 3 miesięcznego terminu zmiana nazwiska może nastąpić tylko według ustawy o zmianie imion i nazwisk.

Zmiana nazwiska możliwa jest dopiero po uprawomocnieniu się orzeczenia rozwodu. Oznacza to, że nie można wystąpić z orzeczeniem o zmianie nazwiska w trakcie trwania postępowania rozwodowego. Nie można także, żądać od sadu, aby w wyroku orzekł o zmianie nazwiska. Zmiana nazwiska bowiem odbywa się przed kierownikiem urzędu stanu cywilnego.

W Twojej sytuacji proponowalabym zasiegnac info w USC lub jego odpowiedniku w Niemczech.

Nie jestem po rozwodzie. Czy jeśli nadal jestem w związku małżeńskim z obywatelem Niemiec mogę zmienić nazwisko ?

W tym przypadku wg ustawy o zmianie imion i nazwisk ale to w Polsce - niestety nie znam przepisow jak to sie ma ze strony niemieckiej.

Eliss napisał:
W tym przypadku wg ustawy o zmianie imion i nazwisk ale to w Polsce - niestety nie znam przepisow jak to sie ma ze strony niemieckiej.

Czyli teoretycznie w Polsce, mogę zmienić niemieckie nazwisko w polskim dowodzie na nazwisko Polskie (bez rozwodu) ? Pytanie tylko czy można mieć dwa dowody z różnymi nazwiskami (jeden polski drugi niemiecki dowód)?

Mi zależy na tym żeby mieć dowód polski z polskim nazwiskiem (bez rozwodu)

Pozdrawiam.

Powrót