Zmiana Nazwiska w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku regan98
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

regan98

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witajcie forumowicze.

Piszę do was bo trapi mnie pytanie i nigdzie nie potrafię znaleźć jednoznacznych odpowiedzi. Przejdę do rzeczy:
Złożyłem wniosek o potwierdzenie niemieckiego obywatelstwa poprzez pochodzenie. Co prawda jeszcze się " mieli " w BVA , ale oczekuję pozytywnej decyzji i taka on będzie. Jestem tego pewien. Pozostaje tylko czekać.
Trapi mnie natomiast możliwość zmiany nazwiska na rodowe po moich niemieckich przodkach. Obecnie posługuję się nazwiskiem polskim które jest długie, zawiera "rz" i " ch " . I będzie mi trudno posługiwać się nim gdy przeniosę się do Niemiec. I chciałbym je zmienić na nazwisko po moich niemieckich przodkach.
W każdym razie w świetle polskiego prawa taką zmianę mogę sobie wybić z głowy. Ponieważ nabycie obywatelstwa innego Państwa w ten czy inny sposób nie jest nie wystarczającym powodem do zmiany nazwiska, oczywiście według polskiego prawa . I nawet przedstawienie dokumentów odnoszących się do niemieckich przodków również nie jest wystarczającym do tego powodem. No ale to jest chore polskie prawo które daje nam się we znaki w każdej dziedzinie życia i irytuje każdego z nas.
I teraz chciałem się was zapytać, czy ktoś z was wie jak się ma sprawa ze zmianą nazwiska według niemieckiego prawa, jeśli jest się już obywatelem. Czy może ktoś z was przerabiał temat albo zna z historii swoich znajomych. Będę bardzo wdzięczny za rady jak się za to zabrać z punktu widzenia prawa niemieckiego. Bo z punktu widzenia prawa polskiego można o tym zapomnieć.
Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi i rady.
Dodam jeszcze tylko, że zmiana nazwiska będzie dotyczyć również mojej żony i naszych dzieci.

Pozdrawiam

Joachim

Mozesz zmienic nazwisko na niemieckie w niemieckim USC. Ale to bedzie mialo taki skutekt, ze bedziesz mial niemiecki paszport na jedno nazwisko, a polski na inne.

Ale dzieki zmianie przepisow polskich sprzed paru lat masz wtedy jako osoba z podwojnym obywatelstwem prawo do zmiany nazwiska rowniez w Polsce w celu ujednolicenia pisownii (jest na to specjalny paragraf w polskim prawie, ale teraz z glowy nie pamietam).

Bedzie to oczywiscie zwiazane zarowno w Polsce jak i w Niemczech z kosztami (ale nie sa one az tak wysokie) i z lekka biurokracja, ale jest to jak najbardziej mozliwe do zrobienia.

Mhm...

No bo właśnie z takimi pytaniami się borykałem. Udało mi się dowiedzieć do tej pory że w Niemczech to nie powinno być problemu ze zmianą nazwiska i zadawałem sobie pytanie jak będę funkcjonował z takim nazwiskiem w Niemczech a jak z drugim w Polsce. To byłoby trochę niewygodne.
Tak czy owak dzięki, że naświetliłeś mi jak się zabrać za ten temat. I w sumie nie muszę sobie zawracać tym głowy póki nie dostane decyzji z BVA.
Z wnioskiem w Niemczech o wydanie dokumentów z niemieckim nazwiskiem pomoże mi ciocia, a z tym jak to ujednolicić w Polsce zapewne ogarnę sobie już sam w moim USC.

Dziękówa.

Jak zmienisz to nazwisko w Niemczech, to wystap do USC o tzw. nachträgliche Beurkundung einer Auslandsgeburt (umiejscowienie zagranicznego aktu urodzenia), dostaniesz wtedy niemiecka metryka urodzenia z wlasciwymi danymi, co dosyc ulatwia potem zycie niz latanie z polska metryka + dokumentem o zmianie nazwiska jako zalacznikiem

Normalnie jak wujek dobra rada :)
Na pewno z tego skorzystam. Cóż pozostaje mi czekać na decyzje z BVA.
Tylko sam jestem ciekaw jak długo.... Póki co cisza jak po śmierci organisty.

Jeszce raz dzięki.

Witam.Znam przypadek zmiany nazwiska i to dobrze bo w mojej dalszej rodzinie.A wiec niepelnoletnia 17 lat dziewczyna chciala zmienic nazwisko na nazwisko matki-ktora byla z jej ojcem po rozwodzie i wrocila do nazwiska panienskiego - dziewczyna z ojcem biologicznym nie miala kontaktu chociaz placil alimenty.Ojciec w urzedzie sie nie zgodzil sprawe oddalono.Gdy osiagnela pelnoletnosc znow wrocila do tematu i znow sprawe oddalono.W miedzyczasie jej matka wyszla za maz i za porada notariusza w Niemczech zalatwiono to tak ze uruchomiono ,,adopcje doroslego,,tz przyjela nazwisko meza matki tak jak jej matka po slubie a poniewaz mieszkaja razem i sa rodzina zalatwiono pozytywnie .Odbyl sie sad i bez zgody ojca zmieniono nazwisko.Przyklad drugi tez z mojego pokrewienstwa, dziewczyna pelnoletnia zreszta studentka prawa w Niemczech urodzona rowniez w Niemczech pragnie miec nazwisko matki i babci mieszkajacych w Niemczech. Z ojcem biologicznym zero kontaktu i brak alimentow bo nie ma z czego sciagnac.Wniosek dwa razy oddalono uzasadniajac ze nie widza powodow.Przypadek trzeci moja kolezanka w Niemczech ma syna ur.w Polsce z mezem po rozwodzie ex mieszka w Polsce ma inna rodzine.Kolezanka wychodzi za maz za Niemca pozostawia sobie nazwisko po ex syn rowniez je posiada.Rodzi z obecnym mezem syna i pozostawia mu swoje nazwisko czyli nazwisko po ex ma ona, syn,i drugi syn mimo ze nie jest jego biologicznym ojcem.Wszyscy maja sie dobrze juz od 19 lat.Z tego wynika ze interpretacja przepisow taka jaki urzednik to zalatwia.Pozdrawiam:)

Powrót