Zmiana nazwiska

• Autor wątku Autor wątku tehanis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tehanis

Witam

Nie wiem czy takie pytanie już tu było, ale potrzebuję pilnie pomocy. Moje nazwisko od dobrych kilku jest moją udręką. W nazwisku znajduje się wulgarne słowo poprzedzone jedną literą, która często przez rówieśników jest pomijana. Jest to źródłem obraźliwych żartów i wyśmiewania się. To nazwisko noszą moi rodzice i rodzeństwo. Czy mogłabym zmienić nazwisko na rodowe matki? Rodzice są w związku małżeńskim więc tu nie chodzi o rozwód. Zależy mi na zakończeniu tych przykrych dla mnie sytuacji. Czy jest możliwe abym miała nazwisko inne niż rodzice i rodzeństwo? Jeśli tak to jakie dokumenty musiałbym zmieniać po otrzymaniu nowego nazwiska?

dowod osobisty, paszport, prawo jazdy

dokumenty historyczne - swiadectwa szkolne, pozostaja w dotychczasowym brzmieniu

Czyli możliwa jest zmiana nazwiska i nie jest problemem to, że mialabym nazwisko inne niż reszta rodziny? Nie jestem jeszcze pełnoletnia

to w takim razie możliwe w porozumieniu z rodzicami

I chyba za bardzo się tym przejmujesz. Akurat trafiłaś w takie środowisko. Widzą że się tym przejmujesz, to ci się dają we znaki. Gdybyś to lekceważyła, prześmiewki by się skończyły.

Tak przejmuję się tym, bo to naprawdę nieprzyjemne kiedy ktoś coś takiego robi. Nigdy nie pokazywałam, że to mnie rusza lub coś. Traktowałam to jak żart, udawałam, że to po mnie spływa. To się ciągnie od kilku dobrych lat i nie zapowiada się na zmiane. To nie dzieje się tylko w jedym środowisku. Sytuacja pojawia się w klasie, szkole, internecie, z nowo poznanymi ludźmi, nawet znajomymi. Dlatego bardzo zależy mi na zmianie.

Jak kto woli, ja mam problem dlatego dlatego o to zapytałam. Nie jestem w stanie zmienić środowiska

tehanis napisał:
Jak kto woli, ja mam problem dlatego dlatego o to zapytałam. Nie jestem w stanie zmienić środowiska
To xmien siebie, swoje reakcje. Bo zmiana nazwiska nue zmieni nic procz danych w DO.

Nie prosiłam o rady życiowe tylko zapytałam się o nazwisko. Myślę, że każdy robi to co uważa za słuszne.

Należy udać się do dowolnego urzędu stanu cywilnego i złożyć wniosek o zmianę nazwiska. Jeśli jest tak, jak piszesz, czyli nazwisko zawiera wulgaryzm, to nie będzie podstaw do odmowy zmiany nazwiska.
Ponieważ jesteś niepełnoletnia, wniosek muszą złożyć rodzice, w Twoim imieniu. Jeżeli nie uda Ci się przekonać rodziców do tego, to będziesz musiała poczekać do uzyskania pełnoletności.

Lektura do poduszki:
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20082201414

Ostatnia edycja:
Powrót