Zmiana nazwiska

• Autor wątku Autor wątku Iza2221
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Iza2221

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
Czy przy zmianie nazwiska(dwuczłonowe) muszę aktualizować KW nieruchomości?
Moje nazwisko rodowe to załóżmy Kowalska , razem z z nazwiskiem męża będzie nazwisko Kowalska-Nowak.
W księdze widoczny jest tylko pierwszy człon nazwiska złożonego? Czy w tym wypadku zmiana jednak jest konieczna?Jeżeli tak to czy muszę składać 3 osobne wniosek, bo mam współwłasność:
- gruntowa osobna księga
- lokal osobną księgą
- droga dojazdowa osobna księga

Co z księgami gdzie mam tylko wpisane prawo do przejazdu do nieruchomosci (2 drogi )?
Pozdrawiam

Iza2221 napisał:
Czy przy zmianie nazwiska(dwuczłonowe) muszę aktualizować KW nieruchomości?
Tak, oddzielne wnioski KW-WPIS dla każdej księgi, łącznie z księgami obejmijącymi służebności przejazdu. Jeżeli wszystkie prowadzi ten sam sąd to może udało się ograniczyć do załączenia jednego odpisu aktu małżeństwa ale to już najlepiej uzgodnić w Biurze Obsługi Interesanta. Opłata sądowa od każdego wniosku oddzielnie.

To czekają mnie duże koszta bo chyba każda taka opłata to 100 zł…..
A akt małżeństwa w oryginale czy wystarczy kopia?

Iza2221 napisał:
A akt małżeństwa w oryginale czy wystarczy kopia?
Oryginał jest przechowywany w Urzędzie Stanu Cywilnego a uprawnionym wydaje się odpisy. Do sądu wieczystoksięgowego trzeba będzie złożyć odpis, kserokopie odpisu nie wystarczą. Jeżeli już Pani nie dysponuje odpisem to trzeba będzie wystąpić do USC o kolejny odpis (powinny być wydane od ręki choć za opłatą). Teoretycznie do każdego wniosku powinien być załączony jeden odpis aktu małżeństwa ale być może udałoby się ograniczyć do jednego odpisu jeżeli wszystkie księgi prowadzi ten sam sąd. Czy taka możliwość jest w danym sądzie to już ustali Pani w biurze obsługi interesanta sądu.

Ostatnia edycja:
Wszystko rozumiem. Dziękuję za wyjaśnienie. Pozdrawiam.

Powrót