Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
W internecie znalazłam zdjęcia moich produktów podpisane cudzym nazwiskiem.
Są zamieszczone na stronie fotografa który te zdjęcia robił dla mojej firmy..
Za sesję zapłaciłam .
Nie wyraziłam pisemnej zgody na wykorzystywanie zdjęc moich produktów .
jak rozumiem, zleceniodawcą sesji była Pani firma. Czy w umowie o wykonanie sesji znalazły się zapisy:
- o przeniesieniu całości / części majątkowych praw autorskich do zdjęć na pani firmę?
- o zgodzie fotografa na rozpowszechnianie zdjęć bez jego podpisu?
zmiana nazwy producenta na zdjęciu
W internecie znalazłam zdjęcia moich produktów podpisane cudzym nazwiskiem
Niestety nie spisaliśmy umowy.
Otrzymałam płytę gdzie pod każdym zdjęciem była informacja o producencie ,projektancie towarów i wykonawcy fotografii.
Z taką informacją zamieściłam zdjęcia na mojej stronie.
Fotograf zamieścił te same zdjęcia na swojej stronie ,ale usunął wszystkie dane mojej firmy a moje nazwisko zmienił na inne.
Czy mógł tak zrobic?
z tego co Pani napisała, wynikałoby, że wszystkie majątkowe prawa autorskie do zdjęć pozostały przy fotografie, więc mógł tak zrobić, że zamieścił je na innej stronie.
Zdjęcia przedstawiają suknie mojego projektu uszyte przez moją firmę.
Pod każdym zdjęciem na stronie fotografa jest info ; Suknie ślubne -nazwisko zmienione
foto- nazwisko fotografa
makijaż-nazwisko kosmetyczki
Moje nazwisko zostało zmienione w momencie kiedy zrezygnowałam z usług tego pana.
Dał mi wyraznie do zrozumienia że jeżeli będę nadal z nich korzystac to wszystko będzie jak dawniej.O zrobienie zdjęc ten pan długo zabiegał i prosił mnie żebym pozwoliła mu je wykorzystac.
Inny fotograf który robił mi podobne zdjęcia powiedział że są one wyłącznie moją własnością.On wykonał tylko usługę za którą wziął wynagrodzenie i nie ma do zdjęc żadnego prawa.
jak pisałem, przy braku umowy o przeniesieniu praw majątkowych do fotografii (lub licencji wyłącznej na wykorzystanie zdjęć przez pani firmę) fotograf mógł je ponownie użyć.
Jednakże, podmienienie Pani nazwiska jako autora sukni to już jest co najmniej czyn nieuczciwej konkurencji w świetle ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.
Jeśli Pani suknia jest na tyle oryginalna, że może stanowić utwór w świetle ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, to takie coś chyba mogłoby być równoznaczne z dokonaniem plagiatu Pani dzieła. Ciekawe. Godne przemyślenia... A dodatkowo, można by się zastanawiać nad naruszeniem dóbr osobistych Pani (lub firmy)
Inny fotograf który robił mi podobne zdjęcia powiedział że są one wyłącznie moją własnością.On wykonał tylko usługę za którą wziął wynagrodzenie i nie ma do zdjęc żadnego prawa.
no cóż, niewiele można dodać - poza tym, że być może kiedyś ten fotograf dowie się o swoich prawach z tytułu praw autorskich...
Proszę pamiętać, dopóki nie ma pisemnego przekazania majątkowych praw autorskich - dotąd pozostają one przy fotografie - zamawiający usługę jest w posiadaniu wyłącznie egzemplarzy zdjęć plus (zwykle) niewyłącznej licencji na ich używanie... Jak Pani nie wierzy to proszę poszukać postów o fotografach na tym forum...
Zastanawiam się co z tym zrobic-czy w ogóle jest sens coś robic.
Powalające jest zachowanie fotogrfa który próbuje zmusic mnie do korzystania ze swoich usług .
To nie jedyna dziwna sytuacja ,ten sam pan robił mi wizytówkę internetową i w moim imieniu wykupił domenę.
Kiedy pan fotograf dowiedział się że zamówiłam u kogoś innego zrobienie strony internetowej nie oddał mi domeny.Na adresie gdzie była moja wizytówka (zrobiona przez niego) zamieścił informację ;strona zablokowana z powodu braku płatności
Bardo dziękuję za odpowiedzi