Zmiana nazwy skóconej czy korekta?

• Autor wątku Autor wątku MIRON
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MIRON

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam.
Płatnik od samego początku posiada nazwę skróconą "ABCDEF"
Druki zgłoszeniowe wypełnił z nazwą skróconą ABCDEF
Czy teraz w druku ZIPA uznać ten brak cudzysłowów jako zmiana nazwy skróconej czy jako korekta ???

Pozdrawiam i dziękuje

Kto wpadł na pomysł, żeby to w ogóle ruszać?... Niech zostanie, jak jest, cudzysłów nie ma żadnego wpływu na brzmienie / sens / cokolwiek nazwy skróconej.

Witam.
Wyszło to porostu w trakcie .DRA robione w programie księgowym w którym jest zapisana nazwa skrócona z cudzysłowem.Tak jak jest w zaświadczeniach do wpisu do ewidencji i regon-ie.Export DRA do Płatnika i pokazuje błąd.
Nie ma to znaczenia przy przekazywaniu papierowym ale gdyby przekaz był elektroniczny należałoby wygenerować nowy klucz certyfikat.
I dlatego chyba lepiej uporządkować to na początku.
Jak dla mnie uważam ,że jest to korekta ??
Chociaż panienka z okienka ZUS twierdziła ,że to zmiana.

Pozdrawiam i dziękuje

Przepraszam, ale jak dla mnie ani to korekta, ani zmiana. Dla mnie to jest bzdura. Cudzysłów nie jest częścią nazwy, na dokumentach do ZUS jest całkowicie zbędny. Nie byłoby prościej po transporcie DRA do Płatnika używać opcji 'Aktualizuj dane identyfikacyjne płatnika' na tej deklaracji? Zresztą: po co komu cudzysłów w programie księgowym?...

Jeśli jednak się upierasz, to moim zdaniem również byłaby to korekta - od początku nazwa miała taką formę, tylko że została błędnie zgłoszona do ZUS. Oby się tylko za kilka lat nie okazało, że system informatyczny ZUS nie toleruje cudzysłowów w nazwach...

Powrót