Zmiana operatora

• Autor wątku Autor wątku FMarek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

FMarek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Mam poważny problem który dotyczy dodatkowo starszej 76 letniej schorowanej osoby. Sprawa dotyczy nakazu zapłaty. Mój teść około 7 lat temu zawarł umowę (pisemnie) na świadczenie usług telefonicznych-chodzi o telefon stacjonarny voip i otrzymał tam urządzenie do telefoni prawdopodobnie na protokół zdawczo-odbiorczy. Rok temu firmę ta wykupiła większa(multimedia) i rozpoczęły się z nimi kłopoty z jakośćią rozmów. Teść przynajmniej jak mówi żadnej umowy z nową firmą nie podpisał. Poprzez znajomego zmienił operatora telefoni na inną firmę i tak jest do dzisiaj. Nie wiem dokładnie kiedy ale podczas zmiany operatora nowa firma w imieniu teścia wypowiedziała umowę starej firmie. Po paru(ok 3) miesiącach przyszła nota od byłej firmy o zapłatę kary 250 zł za nie zwrócenie sprzętu-teść to ze wzgledu na wiek i chorobę jednak oddał osobiście no ale osoba z obsługi poinformowała że kare i tak musi zapłacić.Nie zapłacił i w ostatnich dniach przyszedł sądowy z e-sądu nakaz zapłaty z powództwa firmy windyfikacyjnej z doliczeniem kosztów.
Proszę o poradę czy zmiana firmy świadczącej usługi telekomunikacyjnej wiążę się z zawarciem nowej umowy(dotyczy pierwszego przypadku gdy firma została sprzedana wiekszej i zmieniła się nazwa i siedziba) iczy jest jakaś szansa na uniknięcie tej zapłaty.

FMarek napisał:
Proszę o poradę czy zmiana firmy świadczącej usługi telekomunikacyjnej wiążę się z zawarciem nowej umowy(dotyczy pierwszego przypadku gdy firma została sprzedana wiekszej i zmieniła się nazwa i siedziba) iczy jest jakaś szansa na uniknięcie tej zapłaty.
Jeśli jedno przedsiębiorstwo przejęło inne, to mamy tu po prostu do czynienia z następstwem prawnym, więc umowa oczywiście nadal obowiązuje.
Co do samej należności z kary za niezwrócenie, to moim zdaniem można się wybronić. Zwłaszcza, że sprzęt, jak zrozumiałem, został zwrócony. Trzeba napisać w terminie 14 dni od otrzymania nakazu zapłaty sprzeciw. Jakie argumenty? Znadziesz o tym sporo na forum.

Powrót