Zmiana pasa ruchu

• Autor wątku Autor wątku zeus1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zeus1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Zmieniałem dzisiaj pas z jazdy prosto na skręt w lewo. Była linia przerywana. Muszę się przyznać, że w lusterku nie widziałem tego auta. Do kolizji nie doszło, jedynie do strąbienia. Czy jeśli ta osoba wysłałaby materiał z wideorejestratora na policję to jakich konsekwencji mogę się spodziewać?

Jezeli musiałą np. zahamowac, uciec na inny pas by uniknac zdarzenia to:

Art. 86.
§ 1. Kto na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu, nie zachowując należytej ostrożności, powoduje zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym, podlega karze grzywny.

Zahamowała. Ile taka grzywna może wynieść w praktyce? I ile punktów karnych?

Muszę dodać, że wjechałem na przeciwny pas jednym kołem, że samochód, który zahamował ruszył pierwszy i się zmieścił na pasie.

zeus1234 napisał:
Zmieniałem dzisiaj pas z jazdy prosto na skręt w lewo. Była linia przerywana. Muszę się przyznać, że w lusterku nie widziałem tego auta. Do kolizji nie doszło, jedynie do strąbienia. Czy jeśli ta osoba wysłałaby materiał z wideorejestratora na policję to jakich konsekwencji mogę się spodziewać?

Skręt w posesję, drogę poprzeczną czy jeszcze inna sytuacja?
Oznakowanie jakie na tym odcinku jest?

Na światłach to było. Był pas do jazdy prosto/skrętu w lewo i skrętu w lewo

To reasumując, zmieniałem pas ruchu z jazdy na wprost/skręt w lewo na skręt lewo. Na moim pasie stałem w miejscu. po upewnieniu się w lusterku i w szybie było wszystko wolne. Od razu mówię, że dałem kierunkowskaz plus znaki poziome nie zabraniały zmiany pasa. Zacząłem manewr zmiany pasa, dosyć powoli. Wtedy auto mnie strąbiło, zahamowało. Ja też się zatrzymałem. Ono pojechało dalej i ja też dalej.

Czyli wymusiłeś pierwszeństwo. Wg mnie nikt tego nie zgłosi - co najwyżej "będziesz u Paaaaniiii..." czyli może w jakieś kompilacji na YouTube.

No tak tylko przekroczyłem jednym kołem pas, więc ten samochód mnie ominął jakby

Powrót