Zmiana pomnika na cmentarzu

• Autor wątku Autor wątku jacek1961
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jacek1961

Użytkownik
Odpowiedzi
78
Otóż w kancelarii parafialnej powiedziano mi ze muszę przedłuzyc opłatę dzierżawną za grób. Grób jest dwumiejscowy, ziemny w poziomie. Pierwsza osoba była chowana w 1994 r, druga w 2008. Wyliczono mi opłatę dzierżawną od 2014 roku do 2034 r w wysokości 2600 zł. Kwota znacznie wyższa niz w okolicznych parafiach. Do tego za pozwolenie na wymiane pomnika zarządano opłaty 600 zł ( niby od kamieniarza). Proszę napisać jak ta opłata za dzierżawę grobu powinna byc wyliczona i czy opłata za wymianę pomnika jest prawnie możliwa?

W przypadku cmentarzy wyznaniowych opłat o jakich Pan pisze nie ustanawia świeckie prawo krajowe lub miejscowe - w przypadku kościoła rzymskokatolickiego opłaty te ustanawia najczęściej proboszcz jako zarządca cmentarza - stąd różnice.
jacek1961 napisał:
czy opłata za wymianę pomnika jest prawnie możliwa?
Tak.

jacek1961 napisał:
Otóż w kancelarii parafialnej powiedziano mi ze muszę przedłuzyc opłatę dzierżawną za grób. Grób jest dwumiejscowy, ziemny w poziomie. Pierwsza osoba była chowana w 1994 r, druga w 2008. Wyliczono mi opłatę dzierżawną od 2014 roku do 2034 r w wysokości 2600 zł. Kwota znacznie wyższa niz w okolicznych parafiach. Do tego za pozwolenie na wymiane pomnika zarządano opłaty 600 zł ( niby od kamieniarza). Proszę napisać jak ta opłata za dzierżawę grobu powinna byc wyliczona i czy opłata za wymianę pomnika jest prawnie możliwa?

U Nas za zmiane pomnika placisz 10% wartosci pomnika, wiec nie ma co narzekac.

Powrót