Zmiana porozumienia małżonków

• Autor wątku Autor wątku Kazimie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kazimie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,
Jestem po rozwodzie jakieś 3 lata. Zakończyliśmy małżeństwo za porozumieniem stron (bardzo tego żałuję). Podpisaliśmy porozumienie małżonków, w którym dzielimy się opieką nad dzieckiem na pół. W perspektywie dwóch tygodni dziecko jest u każdego z rodziców po 7 dni.
Moje pytanie dotyczy zmiany rozkładu opieki oraz alimentów, które również zawierają się w porozumieniu.
Chciałbym zmienić opiekę na tydzień u ojca, tydzień u matki. Czy jest to możliwe?
Obecnie płacę 500 zł alimentów na dziecko i nie pobieram grosza z 500+. Czy jest opcja by znieść obowiązek płacenia alimentów? Nie potrzebuje grosza z 500+, ale nie uśmiecha mi się w dalszym ciągu opłacanie zachcianek mojej byłej żony.
Pieniądze wykorzystywane są na m.in. powiększanie ust, przedłużanie rzęs, zabiegi upiększające.
Uważam, że jestem w stanie lepiej zagospodarować te pieniądze. Odłożyć na wakacje, studia, bardziej pożyteczne zajęcia pozalekcyjne dla dziecka.
Podkreślam raz jeszcze, że opieka jest na pół więc koszty utrzymania również.
Nie stać mnie na konsultację prawniczą przy ryzyku, że nie mam szans.
Oczywiście zdecyduję się na takową jeśli otrzymam jakieś pozytywne odpowiedzi na moje pytania.
Z góry bardzo dziękuję za czas i reakcje.
Pozdrawiam serdecznie

Kazimie napisał:
Podpisaliśmy porozumienie małżonków, w którym dzielimy się opieką nad dzieckiem na pół. W perspektywie dwóch tygodni dziecko jest u każdego z rodziców po 7 dni.
Kazimie napisał:
Chciałbym zmienić opiekę na tydzień u ojca, tydzień u matki.
Nie jest do końca jasne jaka jest sytuacja obecnie - czy po siedem dni u jednego rodzica a potem siedem u drugiego i tak na zmianę czy dwa tygodnie u jednego rodzina a potem dwa u drugiego i tak na zmianę. Generalnie jeżeli chodzi o zmianę sposobu wykonywania opieki naprzemiennej to jest to możliwe - wniosek do sądu rodzinnego o zmianę wyroku rozwodowego w zakresie wykonywania władzy rodzicielskiej i miejsca pobytu dziecka (opłata sądowa 100 złotych). Pozostaje kwestia uzasadnienia - dlaczego zmiana miałaby być wprowadzona i czy nie byłaby niezgodna z dobrem dziecka. Co do świadczenia wychowawczego to przy naprzemiennej opiece możecie otrzymywać po połowie świadczenia, chyba że umówione jest inaczej. Alimenty to inna kwestia, skoro przy opiece naprzemiennej został Pan zobowiązany do ich płacenia to znaczy, że prawdopodobnie występowała znaczna różnica w dochodach pomiędzy rodzicami. Przy pozostawieniu opieki naprzemiennej pół na pół to według mnie to tylko obniżenie Pana możliwości zarobkowych mogłoby skutkować zmniejszeniem wysokości alimentów lub ich uchyleniem. Obniżenie (czty też uchylenie) alimentów a zmiana sposobu wykonywania opieki naprzemiennej to dwie rozdzielne sprawy sądowe.
Przepis prawny:
art. 138. Kodeks rodzinny i opiekuńczy
W razie zmiany stosunków można żądać zmiany orzeczenia lub umowy dotyczącej obowiązku alimentacyjnego.

Ostatnia edycja:
Pytanie, czy jest to opieka naprzemienna. W moim przypadku jest podobnie, ale opiekę naprzemienną wykonuję faktycznie, tylko i wyłącznie na zasadzie porozumienia z byłą małżonką. Płacę alimenty i opiekuję się dziećmi twa tygodnie w miesiącu. Moja EX w międzyczasie podjęła pracę, jej sytuacja finansowa jest lepsza niż moja, ale adwokat odradza mi cokolwiek z tym robić, bardziej ze względu na sędziów niż na prawo.

Powrót