Zmiana powództwa a koszt zastępstwa procesowego.

• Autor wątku Autor wątku szamott
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szamott

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Szanowni Państwo pozwałem kopalnie (chodzi o szkody górnicze).

Z tego co się orientowałem jestem zwolniony z kosztów sądowych.

Moje pytanie czy jestem też zwolniony z kosztów opinii biegłego o którego wystąpiłem w pozwie by go powołano.

I drugie pytanie czy koszty zastępstwa procesowego będę musiał pokryć jak przegram ?

I jeszcze jedno pytanie czy mogę zmienić powództwo już na etapie gdy druga strona odpowiedziała mi na pozew. Chce zmniejszyć wysokość z 50.000 na 5000 zł bo boje się że jak przegram to będę musiał duża zapłacić za zastępstwo procesowe.

Bardzo proszę o pomoc.

Dzień dobry.

Pozwałem firmę X na 50.000 zł.

Niestety po odpowiedzi pozwanej na pozew doszedłem do wniosku że mogę przegrać.

I teraz moje pytanie czy mogę wnieść do sądu o zmianę wysokości powództwa z 50 000 na 5 000 zł

Chodzi mi to o zmniejszenie kosztów zastępstwa procesowego jak bym przegrał.

Czy jest już za późno?, jak to wygląda prawnie.

Dziękuje za odpowiedzi.

Za późno zacząłeś myśleć. Czytaj § 19 rozp. MS w sprawie opłat za czynności adwokackie i radców prawnych (dwa oddzielne rozp. ale przepis w nich ten sam - § 19).
Na logikę, dobrze kombinowałeś nie znając przepisu. Jak się nie uda, zmienię wysokość dochodzonego roszczenia. Tylko, że to działa od następnej instancji.

Wiem dzięki już doczytałem.

Pytanie: jak powództwo wytoczyłem przeciwko Kopalni, chodzi o szkody górnicze na moim domu wywołane ruchem kopalni.

Czy w tym przypadku Sąd może zdecydować w postanowieniu że nie będę musiał zapłacić tych kosztów zastępstwa procesowego ?

Gdzieś mi się obiło że tak jest w orzecznictwie w tych sprawach.

Koszt zastępstwa procesowego - szkody górnicze.

Szanowni Państwo;

Wytoczyłem powództwo przeciwko Kopalni dotyczy szkód górniczych na mojej nieruchomości spowodowanych w moim odczuciu działaniem kopalni.

Wniosłem pozew na 50 000 zł, i wniosłem o powołanie biegłego by wycenił ewentualne szkody i związek przyczynowy.

Dopiero potem pomyślałem że mogłem wnieść pozew na mniejszą kwotę a potem dopiero rozszerzyć powództwo po opinii biegłego.

Ale za późno już bo jestem po odpowiedzi na pozew.

Teraz się zastanawiam że mogę przegrać i wtedy będę musiał zapłacić koszty zastępstwa procesowego stronie gdy przegram.

Bo z tego co wiem z kosztów sądowych i opinii biegłego jestem chyba zwolniony ?

Czy ktoś wie czy z kosztów zastępstwa procesowego sąd też mnie zwolni w postanowieniu jak przegram.

Jest to sprawa w pierwszej instancji, gdzieś mi się obiło że w doktrynie tak jest.

Bardzo proszę o pomoc.

Powrót