Zmiana pracodawcy a uprawnienia na wózek widłowy

• Autor wątku Autor wątku mano11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mano11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Potrzebuje informacji na temat uprawienia na wózek widłowy.

Zacznę od tego iż pracowałem na paleciaku elektrycznym unoszącym powyżej 3,5m bez uprawnień,jak twierdził pracodawca uprawnienie nie jest wymagane gdyż to nie jest wózek widłowy.
Jednakże po jakimś czasie (przed kontrolą PIP-U) pracodawca zorganizował taki kurs.Wyglądał on co najmniej śmiesznie.Test jak i całe szkolenie(przeglądanie kartek w pdfie ) odbyło się przez internet.
Dostałem tez do podpisu dokument w którym oświadczam iż przepracowałem min 15 godzin na wózku widłowym z butlą w zakładzie pracy.
Po kilku dniach dostałem do wglądu moje''uprawnienia''certyfikat w języku polskim i angielskim do kierowania wózkiem widłowym z wymianą butli.

Czy mając ksero tego certyfikatu jest to ważne?(oryginał został u pracodawcy).
Nie jestem w stanie racjonalnie wytłumaczyć jakim cudem zgodziłem się na takie szkolenie które nic mi nie dało.Jak nie miałem pojęcia o jeździe i wymianie butli w widlaku tak nie mam.Oświadczenie do podpisu dostałem na hura.
Czym mogę iść teraz do ośrodka szkoleniowego i zrobić ten kurs tak jak należy?
Bardzo proszę o pomoc gdyż nigdzie nie mogę uzyskać odpowiednich informacji.

mano11 napisał:
ak nie miałem pojęcia o jeździe i wymianie butli w widlaku tak nie mam
Nie potrafisz kluczem 30 odkrecić nakretki z wężem ?
(oryginał został u pracodawcy).
Pracodawca powinien zatrzymać kopie , oryginał powinien byc u ciebie

Ostatnia edycja:
cologniola napisał:
Nie potrafisz kluczem 30 odkrecić nakretki z wężem ?
Jeżeli klucz 30 to do tego potrzebny jeszcze śrubokręt płaski.
Bez śrubokręta klucz 27

Śrubokręt nie jest potrzebny , nakrętka jest połączona na sztywno z wężem , niezbędne sa natomiast rekawice ochronne

To było w formie żartu.
Do tego potrzebny jest klucz 27

Nie o kluczu jest post, oryginał powinien mieć pracownik a kserokopię pracodawca. Spotkałem się również z taką praktyką że pracodawca zastrzega sobie (płaci za uprawnienia) i zostają one na terenie zakładu pracy (taka klauzula ) nie mam pojęcia czy jest to zgodne z prawem , ale słyszałem o takich praktykach.

Też tak miałem, pracodawca pokrywa koszt kursu, jeśli zwolnisz się przed upływem jakiegoś z góry ustalonego terminu ( powiedzmy 3 lata), to pracodawca zachowuje papier dla siebie, jeśli później, to oddaje.

Dziękuję za instrukcję wymiany butli ,jednak nie w tym rzecz.
Zwolniłem sie na własne życzenie i pracodawca odmawia wydania certyfikatu. Ośrodek w ktorym był robiony kurs także twierdząc ze po pokryciu kosztów kursu pracodawca ma obowiązek wydać zaświadczenie.
Drugi raz kursu nie można zrobić ,tyle się dowiedziałem.
Kolejna rzeczą jest brak książki operatora, ten ośrodek szkoleniowy jej nie wydaję .
Jednak niektórzy pracodawcy wymagają takiej książki. Jak wybrać z tego całego syfu?

cologniola napisał:
Pracodawca powinien zatrzymać kopie , oryginał powinien byc u ciebie
mano11 napisał:
Jak wybrać z tego całego syfu?
Należy złozyc skarge do PIP - PRACODAWCA jak poniesie odpowiednią kare finansową
"zrozumie" przepisy
pozwanyprzezbank napisał:
Też tak miałem, pracodawca pokrywa koszt kursu, jeśli zwolnisz się przed upływem jakiegoś z góry ustalonego terminu ( powiedzmy 3 lata), to pracodawca zachowuje papier dla siebie, jeśli później, to oddaje.
Pracodawca nie ma takiego prawa

cologniola napisał:
a co to ma do rzeczy kto przeprowadzał egzamin ?

Nie wiem czy mam rację , mogę się mylić oczywiście , jak ja miałem egzamin na wózek widłowy był to egzamin UDT posiadam dyplom , oraz książkę operatora , wkładkę do uprawnień na zmianę butli gaz. i mając prawo jazdy mogę poruszać się po drogach publicznych wózkiem (mam oryginały w domu , pracodawca kserokopie) Są również operatorzy , którzy mają uprawnienia na wózek widłowy (bez książki operatora ) dyplom ukończenia kursu i pozytywny egzamin (nie UDT) Jest to jakby to nazwać , mogą poruszać się wózkiem tylko wewnątrz danego zakładu pracy , nie mogą też zmieniać butli gazowych. Więc im te uprawnienia po zwolnieniu nie są do niczego potrzebne , nic im nie dają po ukończonym kursie , jeśli się mylę to proszę mnie poprawić , czy mogą istnieć wewnątrz zakładowe uprawnienia ? czy ktoś coś kombinuje. Pozdrawiam

Mnie bardziej chodziło o zaświadczenie oryginał , ze nie zostało wydane
damian xxx napisał:
czy mogą istnieć wewnątrz zakładowe uprawnienia
Tak , pracodawca może takie szkolenie zorganizować i wydać zezwolenia tylko na terenie firmy
Natomiast osoby, których kwalifikacje zostały potwierdzone przez U D T - posiadające certyfikat kwalifikacyjny uprawnione są do obsługi wózków jezdniowych na terenie całego kraju

o tutaj jest
http://www.bhp.abc.com.pl/czytaj/-/...dza-kwalifikacje-do-obslugi-wozka-jezdniowego

Ostatnia edycja:
Dziękuje za całe naświetlenie sprawy teraz jest już wszystko jasne .Ja otrzymałem po prostu zaświadczenie o ukończeniu kursu w tym ośrodku a nie o otrzymaniu uprawień po przez udt .
Nieźle dałem się zrobić w balona.

Powrót