Zmiana pracy, co z alimentami i komornikiem?

• Autor wątku Autor wątku koza265
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

koza265

Mam pytanie.Mam zasądzone alimenty na dzieci, które były ściągane przez komornika w ten sposó że firma w której pracowałem do nowego roku wysyłała je do komornika, mimo że było to więcęj niż 60 % mojej wypłaty, nie chciałem ,żeby rósł mi jakiś dłóg.
Teraz pytanie: Od nowego roku pracuje w innej firmie, gdzie kierownictwo nic nie wie o komorniku, bo nie dostało żadnego pisma, i nie wiem w jaki sposób mam teraz płacić alimenty.Czy mogę wysyłąć je pocztą, ale czy komornik w takim wypadku nadal na mnie wisi i czy nię będzie tak , że wyszle kwotę alimętów pocztą na adres byłej małżonki, a za jakiś czas tą samą kwote mimo pokwitowań ściągnie mi komornik? Czy tam ten nakaz komorniczy wygasa z chwilą zakończenia pracy w tamtej firmie, bo nakaz o zajęciu wynagrodzenia przyszedł na firmę a nie do mnie? Czy najlepiej będzie jeżeli sam się zgłoszę do komornika?
Proszę o odpowiedż, co na ten temat mówi prawo komorniczę, bo bardzo bym nie chciał mieć z tego powodu jakichś kłopotów.

Alimenty nadal trzeba płacić . Najlepiej poinformować komornika (rozumiem że chce Pan w delikatny sposób załatwić sprawę)o zmianie miejsca zatrudnienia, jeżeli Pan tego nie zrobi a wpłaty nie będą regularne egzekucja komornicza i tak dojdzie do skutku , gdyż komornik bez problemu uzyska informacje o nowym miejscu pracy ( o ile jest legalna).
Nie radze wysyłać pieniędzy na adres byłej , gdyż tłumacząc się zapominalstwem może tego nie zgłosić komornikowi (mimo że to jej obowiazek), a szkoda tracić czas na odkręcanie i płacić podwójnie .

To prawda dodam tylko tyle, że jeśli przez okres 3-ch miesięcy komornik nie ściągnie alimentów od Pana , to eks wystąpi o zaliczkę alimentacyjną i będzie rósł dług wobec państwa. Nie zgłoszenie faktu zmiany miejsca zatrudnienia jest równoznaczne z uchylaniem się. Pan ma obowiązek informować każdorazowo o zmianie miejsca zamieszkania i zatrudnienia.

Powrót