Zmiana pracy z PL do DE. Co z urlopem

• Autor wątku Autor wątku geloo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

geloo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam Wszystkich!

Od kilku dni zastanawiam się nad rozwiązaniem następującego przypadku:

Jest wysoce prawdopodobne, że od maja 2015 r. podejmę pracę w Niemczech (na Vollzeit:) ). Obecnie pracuję u polskiego pracodawcy i przysługuje mi 24 dni urlopu.
W Niemczech roczny, pełny urlop wynosi (przy 5 dniach pracy w tygodniu) 20 dni, czyli już widać różnicę w wymiarze urlopu w Niemczech i Polsce.

Czy jeśli wykorzystam cały przysługujący mi urlop w Polsce (24 dni) jeszcze przed rozpoczęciem pracy w Niemczech, to od momentu zatrudnienia w Niemczech do końca roku w ogóle nie będzie mi przysługiwać urlop, czy będzie naliczany proporcjonalnie w wymiarze 1/12 w stosunku rocznym?

Przy zmianie pracodawcy w Niemczech wymagane jest, by dotychczasowy pracodawca wystawił pracownikowi zaświadczenie o wykorzystaniu urlopu "Urlaubsbescheinigung". Jednakże polski pracodawca nie ma takiego obowiązku, a z resztą nie wiadomo jak to wyliczyć, skoro mamy inne procedury i uregulowania...

Za wszelkie porady z góry dziękuję! ;)
Pozdrawiam!
Geloo

W Niemczech nalicza ci za kazdy pelny miesiac pracy 1/12 wymiaru urlopu rocznego, przy czym w Niemczech jest zasada, ze na okresie probnym (ktory trwa z reguly 6 miesiecy) przynajmniej przez pierwsze 3 miesiace pracy nie powinno sie brac urlopu wypoczynkowego, chyba ze jest to jakis nagly wypadek (np. bardzo pilne sprawy rodzinne).

Nie wiem, jak to jest w Polsce, ale chyba nie mozesz wziac calych 24 dni urlopu za rok 2015, skoro bedziesz pracowac w Polsce tylko do maja.

No ok, urlop naliczą w Niemczech proporcjonalnie. To jakby logiczne, z uwagi na ten 6-miesięczny "Wartefrist".
Ale co z urlopem przysługującym mi w Polsce? Czy jeśli go nie wykorzystam to przejdzie mi w jakimś wymiarze na zatrudnienie w Niemczech?

Nie znam sie na przepisach w Polsce, w Niemczech nie ma zadnego "przechodzenia urlopu", po prostu albo nalezy go wykorzystac przed zwolnieniem z pracy albo - jesli to czasowo jest niemozliwe - dostajesz ekwiwalent pieniezny za niewykorzystany urlop i w nowym miejscu pracy zaczynasz "od zera", jesli chodzi o naliczanie urlopu

Powrót