Zmiana prezesa spółki z o.o

• Autor wątku Autor wątku Nothing personal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nothing personal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Do grudnia 2024 r byłam prezesem spółki z o.o. Zrezygnowałam z tej funkcji sprzedając udziały (mam na to dokumenty podpisane u notariusza). Kilka dni po sprzedaży zarząd spółki wybrał nowego prezesa, niestety do dnia dzisiejszego nie zmieniono tego w KRS ani nigdzie indziej. Kilkukrotnie prosiłam aby nowy prezes bądź ktokolwiek z zarządu wprowadził te zmiany oficjalnie, jednak byłam ciągle zbywana. Na dzień dzisiejszy sytuacja wygląda tak że spółka ma długi wobec US i mi komornik zajął konta bankowe. Jak zmusić spółkę aby wreszcie oficjalnie zmienili prezesa i zapłacili pieniądze które są potrącane z mojego konta?

A czemu sama nie złożysz formularza KRS-Z3? Masz prawo jako była prezes zgłosić zmianę i wnioskować o wykreślenie Twoich danych. Zrób to jak najszybciej. Skontaktuj się tez z komornikiem i wyjaśnij sprawę zajęcia.

Testovironian napisał:
A czemu sama nie złożysz formularza KRS-Z3? Masz prawo jako była prezes zgłosić zmianę i wnioskować o wykreślenie Twoich danych. Zrób to jak najszybciej. Skontaktuj się tez z komornikiem i wyjaśnij sprawę zajęcia.
Nie wiedziałam że mogę zgłosić taką zmianę. Czy muszę załączać jakieś dokumenty, że spółka ma nowego prezesa? Wybór nowego prezesa i dokumenty zostały podpisane u notariusza już bez mojej obecności,więc jedyne co posiadam to dokument sprzedaży udziałów

Składasz jeden z trzech dokumentów:
  • Pismo rezygnacyjne z potwierdzeniem jego odbioru przez spółkę (np. pismo z adnotacją o przyjęciu, dowód nadania listem poleconym).
  • Protokół zgromadzenia wspólników zawierający uchwałę o odwołaniu członka zarządu.
  • W przypadku rezygnacji jedynego członka zarządu, konieczne jest złożenie rezygnacji w formie aktu notarialnego.
Możesz też zgłosić do sądu fakt braku zmiany w KRS

Powrót