Zmiana profilu pomocy w Powiatowym Urzędzie Pracy

• Autor wątku Autor wątku siwy_glogow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siwy_glogow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie,

Zacznę od tego, iż chciałem się udać na staż lecz mój profil pomocy nie obejmuje takiej opcji. Przysługuje mi jedynie "bon stażowy" lecz firma do której chciałem się udać nie daje gwarancji 6-cio miesięcznego zatrudnienia, co jest wymogiem niezbędnym do odbycia takiego stażu. Moim profilem jest 1-szy profil pomocy i aby urząd ponownie przeprowadził ze mną ankietę zgodnie z ustawą musi minąć 180 dni od mojej wcześniejszej oceny profilu.
W związku z tym bardzo proszę o pomoc. Czy jest możliwość wyrejestrowania się z Urzędu Pracy bez przedłożenia umowy o pracę, zlecenia itp. i ponowna rejestracja w celu ponownej oceny profilu pomocy?
Czy po takiej procedurze jest jakiś termin, który uniemożliwia ponowną rejestrację?
Bardzo proszę o wszelkie porady i z góry dziękuję.

Ostatnia edycja:
Rejestracja w PUP jest czynnością dobrowolną, a więc w każdej chwili możesz się także wyrejestrować na własną prośbę. Nie ma też sztywno określonego terminu kiedy ponownie możesz zgłosić się jako osoba bezrobotna, więc w praktyce oznacza to, że ponownej rejestracji możesz dokonać nawet następnego dnia.
Natomiast ponowna rejestracja nie jest gwarancją zmiany profilu. Profil pomocy został ustalony na podstawie wywiadu pracownika PUP z Tobą i udzielanych przez Ciebie odpowiedziach na zadane pytania, także nie ma pewności, że tym razem "wpadniesz" na pewno w II profil. No chyba, że masz zamiar kłamać....

Wyrejestrowanie na własną prośbę jest wtedy z podaniem przyczyny?

nie ma pewności, że tym razem "wpadniesz" na pewno w II profil

Pewności nigdy nie ma ale tym razem zanim odpowiem na jakieś pytanie zastanowię się 3 razy. Wcześniej odpowiadając na te pytania nie byłem świadomy czemu one służą i w ten sposób sam sobie zaszkodziłem :(

Powrót