Zmiana "Profilu Pomocy"

• Autor wątku Autor wątku stażysta21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stażysta21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam Serdecznie! To mój pierwszy post na forum.

Moja sytuacja wygląda następująco (przepraszam za przydługi wstęp, jednak chciałem jasno określić swoją sytuację):
-W maju obroniłem pracę dyplomową, uzyskując tytuł magistra, chociaż status studenta utraciłem z końcem marca (absolutorium bez obrony).
-W między czasie byłem zarejestrowany jako bezrobotny oraz utraciłem status bezrobotnego aby podjąć pracę tymczasową (umowa o pracę na 2 miesiące, rozwiązana przed terminem za porozumieniem stron, praca niezwiązana z zawodem wyuczonym) (pracowałem przed i po obronie).
-Podczas dni wolnych od pracy odwiedziłem 30+ przedsiębiorstw związanych z wyuczonym zawodem w promieniu ponad 30km próbując zainteresować je swoją osobą, zwykle słyszałem "aktualnie nie ma szans" a w kilku przypadkach "jesteśmy wstępnie na tak, jeżeli będzie to forma stażu"
- W związku z informacjami o zbliżającym się (ale dokładnie nie określonym) naborze wniosków na staże finansowane z funduszy UE rozwiązałem umowę za porozumieniem stron
- w mijającym tygodniu został mi przyznany I Profil Pomocy (zgodnie z art. 33, pkt 2c), jednocześnie nie kwalifikujący mnie do odbycia stażu.
-podpisałem oświadczenie o tym że zostałem poinformowany o ocenie mojej osoby i możliwych formach pomocy wynikających z Profilu I (chyba przez skołowanie i obawę, niczym nieuzasadnione? o utracie statusu bezrobotnego)
dodam że miła pani w okienku powiedziała że jestem za blisko rynku pracy.

Stąd moje pytania czy pozostaje mi coś po za odwołaniem do dyrektora PUP-u (i czy może to w ogóle przynieść jakąś korzyść), lub podjęciu pracy na 1 dzień aby wyrejestrować się i ponownie zarejestrować w celu próby zmiany mojej oceny podczas profilowania?
Ewentualnie jakie mam możliwości uzyskania finansowania stażu ze źródeł zewnętrznych a w ostateczności stażu finansowanego przez przedsiębiorce, tak aby ograniczyć jego koszty a tym samym sprawić abym był bardziej atrakcyjnym kandydatem do pracy? Niestety w związku z moją sytuacją forma bezpłatnej praktyki nie wchodzi w grę..

Na koniec dodam że mój upór wynika z hermetycznej branży z dosyć małą rotacją miejsc, w której uzyskanie uprawnień musi być poprzedzone stażem pracy; a wg. starszej wersji ustawy promocji zatrudnienia kwalifikowałbym się na staż ze względu na wiek i czas który minął od ukończenia studiów.

Z góry dziękuję za poradę!
Pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
stażysta21 napisał:
czy pozostaje mi coś po za odwołaniem do dyrektora PUP-u (i czy może to w ogóle przynieść jakąś korzyść)
Ustalenie profilu pomocy nie następuje w drodze decyzji administracyjnej zatem nie przysługuje od niego odwołanie. Profil ustalono na podstawie Twoich odpowiedzi na pytania, także można uznać, że sam ustaliłeś swój profil.

Zgodnie z § 9. 2. Rozporządzenia MPiPS z dnia 14 maja 2014 r.w sprawie profilowania pomocy dla bezrobotnego "Jeżeli w wyniku realizacji IPD nie udało się doprowadzić bezrobotnego do podjęcia pracy (...) powiatowy urząd pracy dokonuje analizy realizacji IPD i ponownie ustala profil pomocy." Realizacja IPD w przypadku bezrobotnych profilu I wynosi 180 dni.
stażysta21 napisał:
podjęciu pracy na 1 dzień aby wyrejestrować się i ponownie zarejestrować w celu próby zmiany mojej oceny podczas profilowania?
W przypadku podjęcia pracy faktycznie utracisz status osoby bezrobotnej, a przy kolejnej rejestracji istnieje obowiązek ponownego ustalenia profilu pomocy. Ale nie ma pewności czy następnym razem udzielane przez Ciebie odpowiedzi zakwalifikują Cię do profilu II.
stażysta21 napisał:
Ewentualnie jakie mam możliwości uzyskania finansowania stażu ze źródeł zewnętrznych a w ostateczności stażu finansowanego przez przedsiębiorce
Na forum nie znajdziesz precyzyjnych informacji na ten temat. Jest wiele instytucji, które oferują pomoc w postaci staży (np. szkoły, uczelnie wyższe, stowarzyszenia, firmy szkoleniowe itp.) najczęściej w ramach projektów unijnych w ramach środków POKL, ale sam musisz zorientować jakie możliwości są w miejscu, w którym mieszkasz. Być może pracownik PUP, który będzie opracowywał dla Ciebie Indywidualny Plan Działania będzie w stanie Ci pomóc i podpowie gdzie szukać takiego wsparcia w twoim regionie?

Ostatnia edycja:
Dziękuję serdecznie za odpowiedź :)

Pozwolę sobie wykopać temat.

Aktualnie jestem przed "profilowaniem" i także zależy mi na II profilu. Jestem dobrej myśli, ale z ostrożności zastanawiałem się nad tym, co można by zrobić w przypadku ustalenia innego profilu.

Wszędzie w internecie powtarza się, że nie przysługuje odwołanie i to oczywiście prawda. Ale dlaczego nikt nigdzie nie napisał, że można by skarżyć czynność ustalenia profilu do WSA na podstawie art. 3 § 2 pkt 4 p.p.s.a.? Według mnie to jest wręcz modelowy przypadek "czynności dotyczącej uprawnień wynikających z przepisów prawa". Dodatkowo strona skarżąca byłaby jeszcze zwolniona od obowiązku uiszczania kosztów sądowych - vide art. 239 pkt 1 lit. b p.p.s.a.

Czy w moim rozumowaniu kryje się jakiś błąd, czy po prostu możliwość skargi do WSA pozostała niejako niezauważona?

Powrót