Zmiana przełożonego

• Autor wątku Autor wątku Jerremi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jerremi

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Czy jeśli w umowie o pracę mam zapisane, konkretnie, że moim przełożonym jest (odpowiadam przed): "Menadżer ds. procesów zarządzania" to przy zmianie mojego przełożonego na "Kierownika ds. operacyjnych" powinien być sporządzony aneks do umowy czy wystarczy jakaś inna forma zmiany stanowiska przełożonego?
Czy regulują to jakieś przepisy?

A nie ma w umowie wpisane, że może to być zmienione lub coś podobnego? Wklej cały fragment umowy.

cologniola napisał:
Takie rzeczy zapisane są w uop ?
Tak, a dokładnie w załączniku zatytułowanym "opis stanowiska", gdzie znajdują się wszystkie obowiązki m.in. ten, przed kim odpowiadam, czyli kto jest moim przełożonym. W umowie natomiast jest napisane, że ten zakres obowiązków "jest integralną częścią umowy o pracę"
Testovironian napisał:
A nie ma w umowie wpisane, że może to być zmienione lub coś podobnego? Wklej cały fragment umowy.
Nigdzie nie ma mowy o dokonywaniu jakichkolwiek zmian.
.

cologniola napisał:
Takie rzeczy zapisane są w uop ?
W korporacjach to teraz raczej standard. Określa się w umowie stanowisko do którego zatrudniony raportuje.
Jerremi napisał:
Tak, a dokładnie w załączniku zatytułowanym "opis stanowiska", gdzie znajdują się wszystkie obowiązki m.in. ten, przed kim odpowiadam, czyli kto jest moim przełożonym. W umowie natomiast jest napisane, że ten zakres obowiązków "jest integralną częścią umowy o pracę"

Nigdzie nie ma mowy o dokonywaniu jakichkolwiek zmian.
.
Ciekawe. W takim razie jakaś forma pisemnego poinformowania o zmianie powinna być zachowana.

Jerremi napisał:
Czy jeśli w umowie o pracę mam zapisane, konkretnie, że moim przełożonym jest (odpowiadam przed): "Menadżer ds. procesów zarządzania" to przy zmianie mojego przełożonego na "Kierownika ds. operacyjnych"

Czy oba stanowiska istnieją obecnie w organizacji?

W takin razie powinna zostać wykonana aktualizacja opisu stanowiska pracy. Możesz sam złożyć wniosek do HR/kadr o jej wykonanie.

A czy regulują to jakieś przepisy KP? Wyroki sądowe? Na co się powołać?

Nie chcę mieć z tym pierwszym przełożonym nic do czynienia i wolałbym żeby nigdy nie okazało się, że ta zmiana przełożonego to jednak nie nastąpiła ponieważ w umowie mam przecież zapisane, że dalej ten pierwszy jest moim przełożonym. A kadry nie bardzo się tym interesują.

Ostatnia edycja:
Nie, Kodeks Pracy nie reguluje kwestii związanych z opisem stanowiska pracy.
Nie mniej jeżeli dostałeś już taki dokument i nie jest obecnie zgodny ze stanem faktycznym możesz się zwrócić do pracodawcy o jego sprostowanie/uzupełnienie.

W umowie napisano, że ten dokument jest integralną częścią umowy więc nie można go chyba rozpatrywać w "oderwaniu" od umowy skoro jest częścią tej umowy.
Ja odnoszę wrażenie, że ten zapis w umowie (w załączniku "opis stanowiska") jest ważniejszy od mailowego poinformowania, że moim nowym przełożonym jest ktoś inny. I boję się, że ta zmiana przełożonego nie jest skuteczna w świetle prawa aż do chwili zmiany zapisów w umowie, w tym załączniku.

Czego konkretnie się obawiasz? Sam zmieniłeś sobie przełożonego czy ktoś Ci to przekazał?

Otrzymałem maila od mojego pierwszego przełożonego, że moim przełożonym ma być ten drugi. Jednak nie zmieniono mi pod tym względem umowy i jako mój przełożony w tym załączniku "opis stanowiska" dalej figuruje ten mój pierwszy przełożony.
Obawiam się, że taka mailowa zmiana bez zmiany w umowie jest nieskuteczna i formalnie moim przełożonym jest dalej ten pierwszy.

Czyli masz na piśmie polecenie przełożonego.
Czy nowy przełożony przejął już nadzór nad tobą a poprzedni już go nie wykonuje? W sensie praktycznym.

Trudno powiedzieć, bo ja robię to co mam robić, nieczęsto komunikuję się z przełożonym.

To zapytaj nowego przełożonego jak masz wątpliwości. Moim zdaniem informacja jest jasna. Nikt nie może się przyczepić.

Powrót