Zmiana przepisów dotyczących BDO

• Autor wątku Autor wątku czarnyblack
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czarnyblack

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.

Nie wiem czy wybrałem dobry dział.
Czytałem, że od maja 2018 roku wchodzą zmiany dotyczące BDO. Nigdzie w internecie nie mogę doszukać się informacji czego te zmiany mają dotyczyć. Tworzymy dokumentacje BDO w oparciu o wcześniej stworzony przez nas schemat dla różnych firm. Jeżeli teraz trzeba wprowadzić jakieś zmiany w jej tworzeniu, to chcielibyśmy wiedzieć czego one mają dokładnie dotyczyć, żeby nie tworzyć dokumentacji, którą zaraz trzeba będzie zmieniać.

Zmiany spowodowane będą przyjęciem do stosowania rozporządzenia UE 2016/679 - obecna ustawa z 1997 roku zostanie uchylona, a wraz z nią wszelkie akty wykonawcze, między innymi rozporządzenie do art. 39a obecnej uodo, które od 2004 roku bardzo szczegółowo określa warunki, jakie spełniać musi dokumentacja wewnętrzna.

W Ministerstwie Cyfryzacji szykowana jest nowa ustawa o ochronie danych - ale będzie ona zawierała kwestie proceduralne, a nie merytoryczne - kwestie merytoryczne zostały już uregulowane we wspomnianym rozporządzeniu UE, stosowanym bezpośrednie na terenie całej UE (tzn. tak, jakby było ustawą).

Rozporządzenie jest ogólne, będzie one precyzowane na niższym szczeblu przez akty delegowane Komisji Europejskiej oraz wytyczne grupy roboczej ds. art. 29. Szczegółowe wymagania co do sposobu prowadzenia dokumentacji wewnętrznej będą mogły być też określone w zatwierdzanych przez nowy organ kodeksach postępowania oraz mechanizmów certyfikacyjnych podmiotów, które uzyskają akredytację nowego organu nadzorczego (nie będzie to już GIODO).

Dzięki za odpowiedź. Reasumując, muszę z tego obszernego rozporządzenia wysupłać informację i zaktualizować je ze swoim szablonem BDO? Łudziłem się, że będzie gdzieś wypunktowane na co konkretnie zwrócić uwagę, co zostało zmienione.

Powrót