Zmiana regulaminu w banku - wypowiedzenie umowy czy wniesienie sprzeciwu

• Autor wątku Autor wątku Marcin.77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcin.77

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam
Mam kredyt w Alior Banku. 24 marca dostałem email z informacją o zmianie regulaminu. Chciałbym wypowiedzieć umowę bo nie zgadzam się z tymi zmianami.
Z tego co wiem (bo takiej ani żadnej innej informacji Alior nie dodał) można albo wypowiedzieć umowę ze skutkiem natychmiastowym albo zgłosić sprzeciw wobec proponowanych zmian.
W umowie mam napisane że za całkowite spłacenie kredytu muszę zapłacić prowizję więc miałbym możliwość spłacić kredyt i rozwiązać umowę bez płacenia prowizji. Dobrze rozumiem?
Czym się różnią te dwie formy: sprzeciw od wypowiedzenia?

Marcin.77 napisał:
Z tego co wiem (bo takiej ani żadnej innej informacji Alior nie dodał) można albo wypowiedzieć umowę ze skutkiem natychmiastowym albo zgłosić sprzeciw wobec proponowanych zmian.
Skoro nie podał to skąd wiesz?

Regulamin czego?

nomnes napisał:
Skoro nie podał to skąd wiesz?

Dzwoniłem na infolinię i powiedzieli mi, że mogę złożyć sprzeciw, ale szczerze mówiąc, byłem przekonany że przy zmianie regulaminu wynika tak z przepisów, a nie z dobrej woli banków.

nomnes napisał:
Regulamin czego?

"Regulamin udzielania pożyczek/kredytów dla osób fizycznych"

Udzielania.... przecież masz już udzieloną.

Też mi się tak wydawało ale zastanowiło mnie czemu otrzymałem ten email.
Poza tym jednym z dokumentów podpisywanych przeze mnie był właśnie "Regulamin udzielania pożyczek/kredytów dla osób fizycznych", w którym są paragrafy np.: "Zmiana umowy", "Ewidencja spłat", "Opłaty i prowizje", itp.
Idąc Twoim tokiem rozumowania powinien przestać działać zaraz po udzieleniu pożyczki.

Czytałeś w ogóle ten regulamin?

Czytałem.
Jest w nim napisane, że w przypadku jego zmiany "Pożyczkobiorca ma prawo do odmowy przyjęcia zmienionych warunków, co jest równoznaczne z wypowiedzeniem Umowy przez Pożyczkobiorcę."
Ale nie dodali że z winy Banku i bez ponoszenia dodatkowych opłat.

Jest też napisane, że "prawem właściwym do zawarcia i wykonywania umowy jest prawo Rzeczypospolitej Polskiej", dlatego chciałem się dopytać np. o ten sprzeciw.

Ostatnia edycja:
To nie wie nikt czy na pewno mogę rozwiązać umowę z winy banku i bez płacenia prowizji za wcześniejszą spłatę kredytu?

Zmiany są kosmetyczne. Po prostu chcę skorzystać z okazji, że zmieniają regulamin i spłacić pożyczkę bez płacenia prowizji. Nie jestem jednak pewien czy tak się da, ani co powinienem napisać.

Na razie przygotowałem sobie coś takiego:

OŚWIADCZENIE O ODMOWIE PRZYJĘCIA
ZMIENIONYCH WARUNKÓW​

W związku ze zmianą od 1.05.2015 „Regulaminu udzielania pożyczek/kredytów dla osób fizycznych” oświadczam, że zgodnie z przysługującym mi prawem, odmawiam przyjęcia tego regulaminu w zmienionej formie.

Takiego maila dostałem od banku:
Szanowni Państwo,

uprzejmie informujemy, że dnia 1.05.2015r. zmianie ulega "Regulamin udzielania pożyczek/kredytów dla osób fizycznych".

Wprowadzone zmiany obejmują:

1. §10 ust. 1 regulujący postanowienia końcowe Regulaminu. Zmiana ta polega na doprecyzowaniu istniejącego wcześniej zapisu. Nowe brzmienie powyższego ustępu jest następujące:

ust. 1 „Bank zastrzega sobie prawo do dokonania zmiany niniejszego Regulaminu w przypadku wystąpienia przynajmniej jednej z poniższych przyczyn:

1) zmiana w zakresie funkcjonowania oferowanych przez Bank produktów i usług, w tym wycofanie produktu lub usługi do którego/której mają zastosowanie postanowienia Regulaminu,
2) wprowadzenie przez Bank nowych produktów lub usług, do których będą miały zastosowanie postanowienia Regulaminu;
3) zmiana systemów informatycznych wykorzystywanych do obsługi oferowanych przez Bank produktów i usług, do których mają zastosowanie postanowienia Regulaminu;
4) zmiana przepisów prawa:
a) regulujących produkty lub usługi oferowane przez Bank, do których zastosowanie mają postanowienia Regulaminu
b) mających wpływ na wykonywanie umowy lub Regulaminu;
5) zmiana przepisów podatkowych i/lub zasad rachunkowości stosowanych przez Bank;
6) zmiana lub wydanie nowych orzeczeń sądowych, orzeczeń organów administracji, zaleceń lub rekomendacji uprawnionych organów, w tym Komisji Nadzoru Finansowego – w zakresie związanym z wykonywaniem umowy lub Regulaminu”

2. Dodano §11 o następującej treści:

„1. Reklamacja jest rozpatrywana niezwłocznie, jednakże termin może ulec przedłużeniu z uwagi na złożoność sprawy lub z innych ważnych przyczyn niezależnych od Banku. Kredytobiorca zostanie poinformowany o przedłużającym się ponad 30 dni roboczych terminie rozpatrywania reklamacji nie wymagającej kontaktu z innymi podmiotami oraz o ponad 60 dni roboczych w przypadku reklamacji wymagającej kontaktu z innymi podmiotami.

2. Kredytobiorca zobowiązany jest dostarczyć Bankowi wszelkie informacje oraz dokumentację dot. reklamacji i współpracować z Bankiem do czasu zakończenia rozpatrywania reklamacji.

3. Reklamacja może być zgłoszona:
1) w Placówce Banku,
2) Telefoniczne w Contact Center,
3) Poprzez System Bankowości Internetowej (dla Klienta zalogowanego),
4) Listownie – na adres korespondencyjny Banku.

4. Odpowiedź na reklamację może zostać udzielona:
1) w Placówce Banku,
2) Telefoniczne,
3) Poprzez System Bankowości Internetowej (dla Klienta zalogowanego),
4) Listownie,
5) Poprzez SMS.”

Treść Regulaminu zamieszczona została na portalu internetowym Alior Bank - Wyższa Kultura Bankowości, w sekcji PRZYDATNE DOKUMENTY.
W razie pytań, prosimy o kontakt z naszą infolinią pod numerem 19 502.

Z poważaniem,
Zespół Alior Banku

Wystarczy takie pismo jak przygotowałem?

Przepisy, które mówią że po zmianie regulaminu przez bank można rozwiązać umowę bez ponoszenia kosztów mają zastosowanie w tym przypadku?

Nie wszystkie zmiany w regulaminach skutkują możliwością wypowiedzenia umowy bez konsekwencji, wiec najpierw się proponuje się upewnić

Tylko jak to zrobić. Byłem w oddziale, to nawet pani dyrektor nie była mi w stanie odpowiedzieć na to pytanie, albo po prostu nie chciała.
Alior ogólnie nie wstawia formułki w stylu: "Przed datą wejścia w życie proponowanych zmian, może Pan wypowiedzieć umowę rachunków bankowych ze skutkiem natychmiastowym, bez ponoszenia opłat. ". W innych bankach zawsze coś takiego dodają, a tutaj nawet jak zmieniali tabelę opłat i prowizji to nie dopisali, co jest pewnie niezgodne z przepisami, ale niestety w Polsce nikt im nic za to nie zrobi.
Gdyby była taka formułka to bym wiedział na czym stoję.

A na podstawie jakiego przepisu, bo sam nie potrafię znaleźć, można rozwiązać umowę po zmianie regulaminu?

Jeszcze dzwoniłem na infolinię, jak już wcześniej pisałem, ale wiadomo jak to bywa z wiedzą ludzi tam pracujących. Zadzwonię jeszcze raz i może być inna odpowiedź.

Powrót