Zmiana sądu właściwego portalu internetowego bez poinformowania użytkowników.

• Autor wątku Autor wątku atom1477
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

atom1477

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam.
Chodzi o portal elektroda.pl, który niedawno został sprzedany przez polską firmę Oponeo amerykańskiej firmie Aspencore LLC.
Wielu użytkownikom się to nie podobało, a chodziło o zmianę polityki prowadzenia portalu.
Mi oczywiście też wiele się nie podobało, ale poczytałem trochę i widzę że wiele zmian ma jednak pozory legalności.
Np. jest jakaś klauzula europejska pozwalająca wybrać państwo które będzie posiadało jurysdykcję do rozstrzygania sporów.
Więc fakt że teraz użytkownicy elektrody podlegają pod prawo amerykańskie (mimo że rejestracja miała miejsce w Polsce, użytkownicy są w Polsce i serwety też są w Polsce) można by jeszcze przeboleć.
Ale ciekawi mnie zupełnie inna sprawa. Znalazłem takie coś:
Przeniesienie praw i obowiązków z zawartej umowy - GOFIN.pl
https://www.rzetelnyregulamin.pl/pl/a/zmiana-regulaminu
Użytkownicy elektrody nie zostali w żaden sposób poinformowani o zmianie państwa jurysdykcji (oraz o innych zmianach, ale ta zmiana jest najważniejsza). Można to zauważyć dopiero samemu wchodząc w regulamin serwisu.
No i ciekami mnie, czy to było legalne?
Spodziewam się że zastosowano tutaj jakiś kruczek prawny, bo zmieniony regulamin pojawił się dopiero po jakimś czasie od sprzedaży serwisu. Więc to nie na Oponeo ciążył by obowiązek poinformowania o zmianach (no chyba że obowiązek poinformowania o sprzedaży).
Z kolei w USA być może w ogóle nie ma obowiązku informowania o zmianach, więc ten obowiązek nie ciąży też na Aspencore LLC. Więc tym sposobem być może udało by się uniknąć obowiązku informowania w ogóle.

Ostatnia edycja:
Powrót