zmiana sankcji na dozor/zawiasy

• Autor wątku Autor wątku paulak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paulak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Aresztowano mojego chlopaka postawiono mu zarzuty Art. 224. § 1 i 2 Art. 281. Przyznal sie do winy i wymierzyl sobie kare 2 lata w zawieszeniu na 5. Tylko ze on juz od siadywal 1 za podrabianie czeku i ma 1 rok w zawieszeniu na 5 za kradziez piwa. Nie wiem do kiedy ma te zawiasy ale moze miec jeszcze jakies pare miesiecy. Obecnie jest w areszcie dostal 3 miesiace.Adwokat pisal zazalenie o zamianie sankcji na dozor policjii ale na posiedzoniu nie ropatrzono tego pozytywnie. Mam pytanie czy jest jeszcze szansa o wczesniejsze wypuszczenie go z aresztu i co trzeba teraz robic? I jak sie liczy ta sprawe w zawieszeniu czy od momentu wydania wyroku?

szansa zawsze jest,ale tutaj mała :( W zasadzie wszystko co można,już robicie-czyli adwokat pisał zażalenie,Twój chłopak też może pisać zażalenie na zastosowany środek zapobiegawczy.Powodzenia :)

[cytat="OCEANIA"]szansa zawsze jest,ale tutaj mała :( W zasadzie wszystko co można,już robicie-czyli adwokat pisał zażalenie,Twój chłopak też może pisać zażalenie na zastosowany środek zapobiegawczy.Powodzenia :)[/cytat]

adwokat twierdzi ze szansa jest, ze ma rozmawiac z prokuratorem bo to on podobno decyduje. Uwaza ze powinni go wyposcic wczesniej bo nie jest to jakies straszne wykroczenie. Sama nie wiem czy mu ufac. A czemu oni go tak naprawde trzymaja? Jak juz sie przyznal do winny i sam sobie wymierzyl kare to po co ma tam siedziec?

[cytat:31xmcm3u]
Przyznal sie do winy i wymierzyl sobie kare 2 lata w zawieszeniu na 5
[/cytat:31xmcm3u]
Nie on sobie wymierzyl tylko co najwyzej prokurator taka zaproponowal a on sie zgodzil.

Jeżeli dobrowolnie poddał się karze i nie wypuszczono go na wolność przypuszczam że już pozostanie w więzieniu ponieważ jeżeli miał zawiasy za kradzież a popełnił przestepstwo z art 281 a są to przestepstwa podobne to odwieszą mu wyrok.

[cytat="damian12345"][cytat:ehbx5xt6]
Przyznal sie do winy i wymierzyl sobie kare 2 lata w zawieszeniu na 5
[/cytat:ehbx5xt6]
Nie on sobie wymierzyl tylko co najwyzej prokurator taka zaproponowal a on sie zgodzil.

Jeżeli dobrowolnie poddał się karze i nie wypuszczono go na wolność przypuszczam że już pozostanie w więzieniu ponieważ jeżeli miał zawiasy za kradzież a popełnił przestepstwo z art 281 a są to przestepstwa podobne to odwieszą mu wyrok.[/cytat]

czyli bedzie siedzial do sprawy? :( i skad mam wiedziec kiedy sprawa sie odbedzie? to wszystko brzmi tragicznie. a najgorsze ze adwokat twierdzi inaczej. że wszystko powinno byc dobrze. hmm.. juz sama nie wiem co myslec

Adwokat jezeli ma upowaznienie ma dostęp do Akt.
To co opisalas jest nie precyzyjne.

Jedno jest pewne jezeli mial wyrok za kradziez i teraz sie przyznal to mu go odwiesza....

Powodów dlaczego dalej pozostaje na sankcji nie znam...

Powiem że jezeli ktos dostaje sankcje 3 miesiace to zadko sie trafia zeby go wypuscili przed rozprawa.....

[cytat="damian12345"]Adwokat jezeli ma upowaznienie ma dostęp do Akt.
To co opisalas jest nie precyzyjne.

Jedno jest pewne jezeli mial wyrok za kradziez i teraz sie przyznal to mu go odwiesza....

Powodów dlaczego dalej pozostaje na sankcji nie znam...

Powiem że jezeli ktos dostaje sankcje 3 miesiace to zadko sie trafia zeby go
wypuscili przed rozprawa.....[/cytat]

czyli nie wazne czy sie juz przedawnily zawiasy czy nie i tak mu to odwiesza?
podobno powodem pozostania na sankcji jest to ze nie przesluchano swiadkow.

czyli sankcje moga sobie przdluzyc ile chca?

chyba mam kiepskiego adwokata bo twierdzi ze jest duza szansa na wczesniejsze wyjscie.

czyli pozostaje mi czekac? moze moge o cos spytac adwokata co rozjasni mi troche sytuacje?

przepraszam za niescislosci ale pierwszy raz spotykam sie z tego typu sytuacja i nie znam sie na tym zupelnie.

[cytat:3795plzq]
podobno powodem pozostania na sankcji jest to ze nie przesluchano swiadkow
[/cytat:3795plzq]
NIE! jezeli popelnil to przestepstwo w okresie proby czyli w tym czasie na ile mial zawiasy + pol roku.
Ile chcą nie ale przedłużac mogą...
podobno powodem pozostania na sankcji jest to ze nie przesluchano swiadkow.
Z tego co piszesz to MOIM ZDANIEM chodzi to o obawe matactwa
chyba mam kiepskiego adwokata bo twierdzi ze jest duza szansa na wczesniejsze wyjscie.

czyli pozostaje mi czekac? moze moge o cos spytac adwokata co rozjasni mi troche sytuacje?

tego nie wiem:)

[cytat="damian12345":2ddaumqd][cytat:2ddaumqd]
podobno powodem pozostania na sankcji jest to ze nie przesluchano swiadkow
[/cytat:2ddaumqd]
NIE! jezeli popelnil to przestepstwo w okresie proby czyli w tym czasie na ile mial zawiasy + pol roku.

to nie ma znaczenia jezeli sprawa od bedzie sie juz po tym okresie proby i po tym pol roku to bo liczy sie to kiedy zostalo popelnione przestepstwo?
[cytat:2ddaumqd]
[/cytat:2ddaumqd][/cytat:2ddaumqd]

a ile moga?

nie wiem ile mogą nie mam wiedzy na ten temat ja znam przypadki do 6 miesiecy....ale jezeli sprawa trwa niewiadomo ile i jest zawila to pewno na wiele dluzej moga.

To jest tak nie liczy sie kiedy zapadl wyrok tylko kiedy zostalo popelnione przestepstwo:)

Chociaz przestepstwa nie moga odwiesic jezeli tego nie zrobili do konca zawieszenia + pol roku.

[cytat="damian12345"]nie wiem ile mogą nie mam wiedzy na ten temat ja znam przypadki do 6 miesiecy....ale jezeli sprawa trwa niewiadomo ile i jest zawila to pewno na wiele dluzej moga.

To jest tak nie liczy sie kiedy zapadl wyrok tylko kiedy zostalo popelnione przestepstwo:)

Chociaz przestepstwa nie moga odwiesic jezeli tego nie zrobili do konca zawieszenia + pol roku.[/cytat]

wielkie dzieki za odpowiedz. A cos sie da zrobic zeby uniknac odwieszenia tych zawiasow?

zle ze sie dobrowolnie przyznal....
MOJE ZNADNIE i zapytaj adwokata... bedzie mial posiedzenie w sprawie poddania sia karze wtedy moze ciagnac rozprawe jak najdluzej i apelacje i cuda:) moze sie uda tak przeciagnac zeby bylo zawiasy + pol roku

[cytat="damian12345"]zle ze sie dobrowolnie przyznal....
MOJE ZNADNIE i zapytaj adwokata... bedzie mial posiedzenie w sprawie poddania sia karze wtedy moze ciagnac rozprawe jak najdluzej i apelacje i cuda:) moze sie uda tak przeciagnac zeby bylo zawiasy + pol roku[/cytat]

wedlug adwokata to dobrze ze sie przyznal. On sam stwierdzil ze chyba zmieni zarzuty (tym bardziej ze sa one mocno przesadzone) Adwokat cos mi takiego mowil ze sprawe mozna przeciagac jak sie da najdluzej zeby sie przedawnila. Teraz najbardziej zalezy mi na tym zeby go wyposcili poniewaz zaczol szkole i nowa prace. Wedlug mnie nie maja powodów zeby go trzymac 3 miesiace a Tym bardziej dluzej. Czy mam jak sie dowiedziec czy byly juz jakies przesluchania swiadkow?

[cytat="damian12345"][cytat:2qupq2ty]
[/cytat:2qupq2ty]
[/cytat]
KPK:
[cytat:2qupq2ty]
Art. 263. § 1. W postępowaniu przygotowawczym sąd, stosując tymczasowe aresztowanie, oznacza jego termin na okres nie dłuższy niż 3 miesiące.
§ 2. Jeżeli ze względu na szczególne okoliczności sprawy nie można było ukończyć postępowania przygotowawczego w terminie określonym w § 1, na wniosek prokuratora, sąd pierwszej instancji właściwy do rozpoznania sprawy, gdy zachodzi tego potrzeba, może przedłużyć tymczasowe aresztowanie na okres, który łącznie nie może przekroczyć 12 miesięcy.
§ 3. Łączny okres stosowania tymczasowego aresztowania do chwili wydania pierwszego wyroku przez sąd pierwszej instancji nie może przekroczyć 2 lat.
§ 4. Przedłużenia stosowania tymczasowego aresztowania na okres oznaczony, przekraczający terminy określone w § 2 i 3, może dokonać sąd apelacyjny
, w którego okręgu prowadzi się postępowanie, na wniosek sądu, przed którym sprawa się toczy, a w postępowaniu przygotowawczym na wniosek właściwego prokuratora apelacyjnego - jeżeli konieczność taka powstaje w związku z zawieszeniem postępowania karnego, przedłużającą się obserwacją psychiatryczną oskarżonego, przedłużającym się opracowywaniem opinii biegłego, wykonywaniem czynności dowodowych w sprawie o szczególnej zawiłości lub poza granicami kraju, celowym przewlekaniem postępowania przez oskarżonego, a także z powodu innych istotnych przeszkód, których usunięcie było niemożliwe.[/cytat:2qupq2ty]

:wink:

Nie dowiesz sie tego niestety:(
Jeżeli sprawa jest w ttoku to wszystko jest tajne tymbardziej że mąż siedzi na sankcji.
Mówie MOIM ZDANIEM istnieje obawa matactwa i trzymaja sgo zeby nie utrudnial sledztwa nie kontaktowal sie z nikim itd.
[cytat:hrgmq4ep]
On sam stwierdzil ze chyba zmieni zarzuty (tym bardziej ze sa one mocno przesadzone)
[/cytat:hrgmq4ep]
Kto zmieni zarzuty? Adwokat hehe ... Zarzuty może zmienić tylko prokurator lub sąd... ale jak się przyznał to co tu zmieniać?
[cytat:hrgmq4ep]
Adwokat cos mi takiego mowil ze sprawe mozna przeciagac jak sie da najdluzej zeby sie przedawnila
[/cytat:hrgmq4ep]
co on chce przedluzac?
Przyznal sie do winy bedzie rozprawa o przyjecie wniosku prokuratora o dobrowolne poddanie sie karze , sad sie przychyli , dostanie wyrok , zlozy apelacje , apelacja co do dobrololnego poddania sie karze hmmmm bez konkretnych powodow MOJE ZDANIE ...odrzucona...

On sam stwierdzil ze chyba zmieni zarzuty (tym bardziej ze sa one mocno przesadzone)
[/cytat]
Kto zmieni zarzuty? Adwokat hehe ... Zarzuty może zmienić tylko prokurator lub sąd... ale jak się przyznał to co tu zmieniać?

Moj chlopak tak stwierdzil. Czyli nie moze juz nic zmieniac?

Adwokat cos mi takiego mowil ze sprawe mozna przeciagac jak sie da najdluzej zeby sie przedawnila
[/cytat]
co on chce przedluzac?
Przyznal sie do winy bedzie rozprawa o przyjecie wniosku prokuratora o dobrowolne poddanie sie karze , sad sie przychyli , dostanie wyrok , zlozy apelacje , apelacja co do dobrololnego poddania sie karze hmmmm bez konkretnych powodow MOJE ZDANIE ...odrzucona...

no tak ale jesli mu minie okres tych zawiasów to moze mu tego nie odwiesza. a czy mozna prosic o zmiane wyroku jaki wyznaczyl prokurator?

Może.

W jakim sensie zmianę; można wycofać się z porozumienia z prokuratorem aż do wydania wyroku prze sąd.

no jezeli do okres zawiasow + pol roku mu nie odwiesza ( nie odwiesza to znaczy ze nie bedzie posiedzenia o odw kary warunkowo zaiweszonej na ktorej sad odwiesi kare) to pozniej juz nie mozna...

Mozna to zrobic jezeli juz sie przyznal i poprosil o dobrowolne poddanie sie karze to bedzie posiedzenie w sprawie przyjecia wniosku prokuratora i wlasnie na tym posiedzeniu mozna sie wycofac...

[cytat="damian12345"]no jezeli do okres zawiasow + pol roku mu nie odwiesza ( nie odwiesza to znaczy ze nie bedzie posiedzenia o odw kary warunkowo zaiweszonej na ktorej sad odwiesi kare) to pozniej juz nie mozna...

Mozna to zrobic jezeli juz sie przyznal i poprosil o dobrowolne poddanie sie karze to bedzie posiedzenie w sprawie przyjecia wniosku prokuratora i wlasnie na tym posiedzeniu mozna sie wycofac...[/cytat]

o jej jakies to wszytko zagmatwane dzieki wielkie za wszelki informacje no nic pozostaje mi czekac w poniedzialek zadzwonie do adwokata i popytam moze szczegolowiej o to wszytko. Jeszcze jedno pytanie czy jezeli on ma adwokata to czy ja moge rozmawiac z prokuratorem czy zalatwiane to jest teraz przez adwokata? I czy to wogole ma sens?

Adwokat załatwia wszystko z prokuratorem ale jeśli dopuszczą Cię do prokuratora i będzie chciał z Tobą rozmawiać to też możesz mu coś powiedzieć ale prokurator nie będzie informował Cię o przebiegu sprawy może jedynie wysłuchać tego co masz do powiedzenia...

Powrót