Zmiana stanu zatrudnienia- tarcza antykryzysowa

• Autor wątku Autor wątku piotr8661
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotr8661

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Do 29 lutego miałem zgłoszonego do ubezpieczeń jednego zleceniobiorcę. Od 1 kwietnia zatrudniłem drugiego, teraz mam dwóch zgłoszonych do ubezpieczeń. Czy zwolnienie ze składek obejmie również mojego nowego pracownika, zatrudnionego 1 kwietnia ?

W ustawie określony jest tylko stan zgłoszonych do ubezpieczenia na 29 lutego. W kwestii pracowników nie ma nic więcej.

Pozdrawiam, Piotrek

W ustawie jest jedynie: Art. 31zo "Na wniosek płatnika składek, który na dzień 29 lutego 2020 r. zgłosił do ubezpieczeń społecznych mniej niż 10 ubezpieczonych" - nie posiada to dalej żadnego sprecyzowania czy rozwinięcia.

Ustawodawcę nie sprecyzował co musi być spełnione po 29 lutego. Ważny jest jedynie fakt czy tego 29 lutego miałeś mniej niż 10 ubezpieczonych. W dalszych miesiącach możesz mieć mniej lub więcej ubezpieczonych,

Rozważając to dalej to można nawet przekroczyć liczbę 10 ubezpieczonych (9 pracowników)- przecież w ustawie liczy się to co było 29 lutego. Brzmi to kuriozalnie ale ten przepis nic szczegółowego nie określa- jeśli się mylę to proszę mnie poprawić i zargumentować.

Marek

Powrót