Zmiana szkoły, z technikum na liceum- Przedmioty zawodowe

• Autor wątku Autor wątku Game0in
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Game0in

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie, jestem obecnie uczniem pierwszej klasy technikum, postanowiłem pozostać w technikum do końca pierwszego roku, w celu ewentualnego przekonania się do nauczanego zawodu.. Niestety bez skutku. Chciałbym po wakacjach zmienić szkołę na liceum. Moje pytanie dotyczy przedmiotów zawodowych. Czy jeśli będę miał niedostateczną ocenę z zawodowego przedmiotu będzie problem ze zmianą na liceum?

Najprościej zadzwoń do liceum do którego chcesz się od nowego roku przenieść i się zapytaj. W sekretariacie ci udzielą wstępnych informacji. Jest też możliwość iż będziesz musiał w określonym terminie nadrobić zaległości spowodowane różnicami w toku programu między liceum a technikum.
Zadzwoń do sekretariatu. Od razu podadzą ci informacje dotyczące papierów które musisz złożyć. Ewentualnie możesz zadzwonić do kuratorium.

Na świadectwie istnieje wpis: nie uzyskał promocji do klasy drugiej.
Skąd więc pomysł przeniesienia się do klasy drugiej?

Shocked napisał:
Na świadectwie istnieje wpis: nie uzyskał promocji do klasy drugiej.
Skąd więc pomysł przeniesienia się do klasy drugiej?

Promocję do drugiej klasy można uzyskać z oceną niedostateczną, jeżeli przedmiot z którego się nie uzyskało oceny dopuszczającej jest kontynuowany w kolejnej klasie.

§ 21 ust. 10 Rozporządzenia ministra edukacji narodowej z dnia 30 kwietnia 2007 r. w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych stanowi:

Uwzględniając możliwości edukacyjne ucznia szkoły podstawowej, gimnazjum i szkoły ponadgimnazjalnej, rada pedagogiczna może jeden raz w ciągu danego etapu edukacyjnego promować do klasy programowo wyższej (semestru programowo wyższego) ucznia, który nie zdał egzaminu poprawkowego z jednych obowiązkowych zajęć edukacyjnych, pod warunkiem że te obowiązkowe zajęcia edukacyjne są, zgodnie ze szkolnym planem nauczania, realizowane w klasie programowo wyższej (semestrze programowo wyższym).

Niestety w twoim przypadku będzie to przedmiot zawodowy który nie będzie w klasie wyższej w liceum. Co oznacza że nie zdasz, co oznacza że nie możesz się przenieść do klasy drugiej do innej szkoły.

Więc albo zaliczasz wszystko na dopuszczający i się przenosisz, albo nie zaliczasz i zaczynasz liceum od 1-szego roku.

Proszę nie pisz bzdur i przeczytaj tekst aktualnego rozporządzenia.

no to wzięłam z 2015 roku, jeśli jest nowsze to przepraszam :) Tak czy inaczej promocji do kolejnej klasy nie ma :) Więc nie ma szans na przejście do drugiej klasy liceum :)

Dobrze, nie uruchamiaj się :) Każdy ma prawo do błędu. Przeprosiłam przecież. Po za tym do 31.03.2015 roku jeszcze obowiązywało to rozporządzenie. Stąd też mówiłam o 2015 roku :)

martyna kuleszewicz napisał:
no to wzięłam z 2015 roku, jeśli jest nowsze to przepraszam :) ...

Jeżeli to nazywasz przeprosinami za cytowanie przepisu z 2007 roku to gratuluję poczucia humoru.
Nie ma znaczenia jakie rozporządzenie obowiązywało przed obecnym.
Obecnie nie ma zapisu o warunkowym promowaniu z oceną końcową niedostateczną.

Ja się "nie uruchamiam" tylko reaguję na Twoje perełki nie mające nic wspólnego z obowiązującym prawem.

Shocked napisał:
Jeżeli to nazywasz przeprosinami za cytowanie przepisu z 2007 roku to gratuluję poczucia humoru.
Nie ma znaczenia jakie rozporządzenie obowiązywało przed obecnym.
Obecnie nie ma zapisu o warunkowym promowaniu z oceną końcową niedostateczną.

Ja się "nie uruchamiam" tylko reaguję na Twoje perełki nie mające nic wspólnego z obowiązującym prawem.

Dobrze rozumiem o co ci chodzi, co nie zmienia faktu że zarówno ja jak i Ty mamy tą samą wiedzę: czyli nie dostanie promocji do następnej klasy chcąc iść do liceum.

Więc myślę że warto zakończyć ten temat.

Nie do następnej tylko do "klasy programowo wyższej"
Co do Twojej wiedzy, nie podejmuje się jej oceny i tego samego oczekuję.
Po owocach ich poznacie...

EOT

Powrót