Zmiana tematu pracy doktoranckiej

• Autor wątku Autor wątku Hanka31
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hanka31

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Piszę do Państwa w związku z bardzo istotnym dla mnie problemem. Próbowałam sama znaleźć odpowiedź na moje pytanie, jednak nie zauważyłam aby taka sytuacja była opisana. Przejrzałam też regulamin uczelni - nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na męczący mnie temat.

Nakreślę sytuację:

Jestem lekarzem oraz studentem studiów doktoranckich.

Rozpoczęłam doktorat na Uniwersytecie w Klinice Ginekologii. Tam też realizowałam rezydenturę z zakresu położnictwa i ginekologii (tam zbierałam materiał badawczy, moja praca miała dotyczyć pacjentek ginekologicznych). Otworzyłam przewód doktorancki trochę na polecenie góry.

Z przyczyn zdrowotnych jestem w trakcie zmiany dziedziny specjalizacji.

Z uwagi na zmianę specjalizacji z położnictwa i ginekologii kontynuacja mojego doktoratu w moim miejscu zatrudnienia jest niemożliwa. Mówiąc krótko naraziłam się zmianą rezydentury u mojego Kierownika, a tym samym Promotora pracy doktoranckiej.
Złożyłam pismo o zamknięcie przewodu...

W chwili obecnej jestem w trakcie rekrutacji na inną specjalizację (niezabiegową) - z uwagi na ten fakt odbyłam rozmowę z Kierownikiem Kliniki, w której chcę podjąć pracę odnośnie ewentualnego kontynuowania studiów doktoranckich w tamtejszej jednostce - z Kierownikiem tamtej Kliniki jako z promotorem oraz z innym tematem pracy (gdyż Klinika ta nie zajmuje się problemami ginekologicznymi). Otrzymałam zgodę Kierownika tamtejszej Kliniki - iż bardzo chętnie mogłabym tam prowadzić badania.

Do Państwa piszę z pytaniem, czy istnieje możliwość zmiany promotora oraz tematu pracy doktoranckiej.

W styczniu gdy dowiadywałam się o taką możliwość w Dziekanacie mojej Uczelni - uzyskałam informację, że jest.

W dniu dzisiejszym, kiedy przygotowałam wszystkie potrzebne dokumenty poinformowano mnie, że nie jest to prawda i żeby realizować pracę doktorancką na inny temat powinnam:
1. złożyć podanie o rezygnację ze studiów doktoranckich, a następnie rekrutować się podczas kwalifikacji na Szkołę Doktorską.
2. realizować doktorat eksternistycznie.

Jestem trochę zdezorientowana, czy mogliby mi Państwo odpowiedzieć jakie są regulacje? Dziekan kazał mi się wstawić na rozmowę i chciałabym się przygotować.

Może ktoś z Was mądrzejszych ode mnie w kwestii prawnych regulacji mógłby mi pomóc?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Po pierwsze to jak przyjdziesz wstawiona na rozmowę to na pewno nic z tego nie będzie.
Po drugie to uczelnie to jedna wielka samowola pod każdym prawie względem więc nikt ci nie poda jakiegoś odgórnego prawa którego dziekan bedzie musial respektowac.

Regand napisał:
Po pierwsze to jak przyjdziesz wstawiona na rozmowę to na pewno nic z tego nie będzie.
Po drugie to uczelnie to jedna wielka samowola pod każdym prawie względem więc nikt ci nie poda jakiegoś odgórnego prawa którego dziekan bedzie musial respektowac.

Oczywiście chodziło o stawienie się na rozmowę ;)

Powrót