Zmiana testamentu swojego i zmarłego męża

• Autor wątku Autor wątku Modziek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Modziek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam

Przed rokiem 2000 (niestety nie pamiętam dokładnej daty) babcia wraz z dziadkiem sporządzili każdy z osobna testament przekazując w spadku jednej córce swój majątek. Dziadek zmarł w roku 2019, babcia nadal żyje, ale choruje na demencję. Niestety spadkobierczyni miesiąc temu oddała babcię do domu opieki bez wiedzy mojej mamy (jednej z sióstr która opiekowała się babcią od 3 lat) wprowadzając ją w błąd iż jedzie na wczasy na kilkanaśnie dni. Babcia poinformowana o całej sytuacji nie chce zostać tam i chce wrócić do domu. Dom babci został zamknięty, klucze zabrane nie mamy legalnej opcji na wejście do niego. Babcia wyraża chęć zmiany testamentu i przekazanie swojej części mi (wnukowi) lub mojej mamie. Czy babcia może zmienić także testament sporządzony przez dziadka jeżeli "otworzenie" testamentu jeszcze nie zostało rozpoczęte? I czy możemy wejść do domu przy pomocy ślusarza bez obaw że zostanie to wykorzystane przez spadkobierczynie i bez problemów prawnych?

Za wszystkie odpowiedzi serdecznie dziękuję i pozdrawiam

Szanowny Panie, babcia nie może zmienić testamentu dziadka natomiast testament dziadka można ewentualnie próbować unieważnić lub można ewentualnie próbować wykazywać niegodność dziedziczenia spadkobiercy testamentowego. Na podstawie upoważnienia od babci możecie domagać się w jej imieniu wydania kluczy. Pytanie w jakim celu chcecie dostać się do tego lokalu - czy babcia chce się tam wprowadzić z powrotem? Jeżeli tak to jak najbardziej może to zrobić.

Powrót