Zmiana Tow. ubez. na polisy OC i AC

• Autor wątku Autor wątku Radosław
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Radosław

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Od 29 sierpnia2001 do 28 sierpnia2007 moje auto było ubezpieczone [OC + AC] w T.U. Fiat obecnie nazywającgo się BENEFIA. Od 29 sierpnia 2007 podpisałem umowę z PZU na Pakiet OC+AC+NW +Asisstance. auto było kupione jako nowe w salonie fiata 28 sierpnia 2001. Jestem pierwszym włąścicielem a moja żona współwłaścicielem .samochód kupiony za gotówkę nigdy nie obciążony żadnymi kredytami itp. w 100% nasza własność.
10 sierpnia 2007 wysłałem dwa pisma do Tow. Ubez. BENEFIA
1. wypowiedzenie umowy
2.prośba o wystawienie dokumentu potwierdzającego moją bezszkodową jazdę w okresie 6 lat ubezp. [było to moje i żony także pierwsze auto więc nie mieliśmy wczesniej ani zniżek ani dopłat]
tego samego dnia 10 sierpnia b.r. ostał wysłany fax do BENEFII wypowiadający moją polisę. FAX wysłała pracownica salonu fiata, tego samego, w którym kupiłem auto.

Do dnia dzisiejszego t.j. 12 wrzesnia 2007 nie otrzymałem żadnej odpowiedzi od BENEFII.

Czy Benefia może zażądać odemnie kontynuacji ubezpieczenia u siebie?
Czy mogę pozwać BENEFIĘ o utrudnianie mi przejścia do innego Tow. Ubezp.
Czy BENEFIA może pozwaćmnie do sądu o uchylanie się od płacenia składek?
Reasumując: Czy coś mi grozi ze strony Benefii?

[cytat="Radosław"]Czy Benefia może zażądać odemnie kontynuacji ubezpieczenia u siebie?[/cytat]
Nie może. Chyba, że jakieś cuda były zawarte w umowie (np. spora zniżka za zawarcie umowy pakietowej na wiele lat, czasami z nowymi samochodami sprzedają takie coś, ale to raczej okres 3 lat).
[cytat:144gulup]Czy mogę pozwać BENEFIĘ o utrudnianie mi przejścia do innego Tow. Ubezp.[/cytat:144gulup]
Nie tyle utrudnianie, co żądać odszkodowania za powstałą szkodę (niewystawienie dokumentów potwierdzającyh nabycie praw do zniżek), ale to może być też wina poczty, więc może na początek przedzwonić do nich z zapytaniem o powody?
[cytat:144gulup]Czy BENEFIA może pozwaćmnie do sądu o uchylanie się od płacenia składek?[/cytat:144gulup]
Jeśli wypowiedzenie dotarło pocztą, to nie, bo umowa wygasła.
[cytat:144gulup]Reasumując: Czy coś mi grozi ze strony Benefii?[/cytat:144gulup]
Raczej nie, wszystko zależy od "losów" wypowiedzenia.

Polisa OC powinna zostać wypowiedziana pisemnie listem poleceonym a najlepiej za potwierdzniem odbioru.

Fax nie jest potwierdzeniem wypowiedzenia umowy.

Faks nie, ale ...[cytat:3jela5eq]10 sierpnia 2007 wysłałem dwa pisma do Tow. Ubez. BENEFIA
1. wypowiedzenie umowy[/cytat:3jela5eq] ... powinno wystarczyć.

Powrót