Zmiana ulotki.

• Autor wątku Autor wątku jankes6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jankes6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Dzień Dobry.
Mamy z żoną pewien problem.
W maju 2009 skorzystaliśmy z uslug agencji która przygotowała nam ulotkę a później ja kolportowała na pobliskich osiedlach.
Do stworzenie ulotki użyła darmowego tła.Ulotka to nic specjalnego, jakies kolorowe tło ze dwa misie na tym słoneczko.
nie było żadnej informacji kto jest autorem projektu ani ze prawa autorskie zastrzeżone.
Po dwóch miesiącach dodaliśmy na ulotce dodatkowy napis w chmurce i skorzystaliśmy z usług innej firmy, która to firma nam je wydrukowała.

Teraz po 5 miesiącach ta pierwsza firma przesyła nam informację, że podadzą nas do sądu o wykorzystanie praw autorskich.Albo możemy na ich konto wpłacić pewną kwotę to wtedy nas nie podadzą???

moje pytanie jest następujące: czy rzeczywiście złamaliśmy prawo zmieniając ta ulotkę.

Pozdrawiam
Marcin

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witajcie,

wszystko zależy od umowy, na podstawie której pierwsza firma - będąca autorem ulotki - wykonywała projekt tejże ulotki.

Jeśli w pisemnej umowie o wykonanie projektu ulotki z pierwszą firmą nie zostały zawarte: przeniesienie majątkowych paw autorskich oraz zezwolenie na rozpowszechnianie modyfikacji (opracowań) ulotki, to oznaczałoby, że wszystkie prawa autorskie pozostawałyby przy tejże firmie, a więc bez jej pozwolenia nie można było dokonywać modyfikacji layout-u ulotki oraz dokonywać jej dodruku.

Jeśli tak wygląda sytuacja, to oznacza, że pierwsza firma może występować z roszczeniami z tytułu naruszenia jej majątkowych praw autorskich oraz praw do zezwalania na realizację praw zależnych (czyli wykorzystywanie opracowań ulotki).

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych":

- Rozdział 9 Ochrona autorskich praw majątkowych Art. 79. do 80. [odpowiedzialność cywilna]

- Rozdział 14 Odpowiedzialność karna Art. 115. do 123.

AHA..
Generalnie żadnej umowy nie było.
Wszystko było załatwiane poprzez e-mail.Oni coś proponowali, moja zona dokonywała zmian itp...

Powrót