Zmiana Urzędu Pracy

• Autor wątku Autor wątku tiro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tiro

Użytkownik
Odpowiedzi
150
Witam, chciałbym zmienić mój urząd pracy ze względu na ograniczenia jakie wprowadził urząd na podwyższenie kwalifikacji.
Czy jest taka możliwość? Chciałbym się przebranżowić ponieważ od miesięcy brak jest jakiejkolwiek oferty pracy w moim zawodzie, a PUP mi to skutecznie uniemożliwia ze względu na ich wewnętrzny regulamin, który każdy Urząd może wprowadzić.

O ile mnie pamięć nie myli w moim UP pani urzędniczka mówiła mi coś o tym że rejestrują się u nich osoby z innego powiatu ale głowy nie dam bo to dawno było.

Znalazłem takie coś:

Osoba bezrobotna:

zgłasza się w celu dokonania rejestracji w urzędzie pracy właściwym, ze względu na stałe lub czasowe zameldowanie albo
...
Jeśli nie posiada żadnego zameldowania, zgłasza się do urzędu pracy, na którego obszarze przebywa i składa tutaj oświadczenie, że nie jest zarejestrowana w innym urzędzie pracy.

Źródło: Rejestracja bezrobotnego

więc jeśli masz zameldowanie to chyba pozostaje Ci tylko Twój UP ale najlepiej zadzwoń do UP i zapytaj.

tiro napisał:
chciałbym zmienić mój urząd pracy ze względu na ograniczenia jakie wprowadził urząd na podwyższenie kwalifikacji. Czy jest taka możliwość?
Rejestracji jako osoba bezrobotna bezrobotny dokonuje w powiatowym urzędzie pracy, właściwym ze względu na miejsce zameldowania stałego lub czasowego, a więc niezbędny jest w tym celu meldunek stały lub tymczasowy.
Wyłącznie w sytuacji kiedy bezrobotny nie posiada w ogóle żadnego meldunku (jest osobą bezdomną), rejestruje się w powiatowym urzędzie pracy, na którego obszarze działania przebywa.

Ostatnia edycja:
Powrót