Zmiana w podatkach od spadku i darowizny?

• Autor wątku Autor wątku sipkowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sipkowa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.Czy od tego roku zmieniło się coś w sprawie podatku od spadku i darowizny?Moja mama chce uregulować sprawy spadkowe (jej rodzice nie zostawili testamentu) Jnteresuje mnie czy mama zaplaci podatek od spadku i w jakiej wysokości,a ja od darowizny którą,mama chce mi i siostrze przekazać?
Dziękuje i pozdrawiam.

ZNALAZŁAM SAMA

[cytat:29xyjs7a]

Podatki od spadków 2007

OBOWIĄZEK PODATKOWY

Obowiązek zapłaty podatku od spadku powstaje z chwilą jego przyjęcia. Najczęściej do opodatkowania spadki zgłaszane są po zakończeniu postępowania przed sądem.

ZMIANY 2007 – ZWOLNIENIA DLA RODZINY

Najbliższa rodzina została całkowicie zwolniona z podatku spadkowego. Spadkobiercy muszą jednak poinformować urząd skarbowy o nabywanym majątku.

CO I KIEDY DO OPODATKOWANIA

Nie tylko spadki otrzymane w kraju, ale także z zagranicy podlegają opodatkowaniu. Jego wysokość zależy m.in. od przynależności spadkobiercy do określonej grupy podatkowej.

ZEZNANIE DLA URZĘDU SKARBOWEGO

Podatnicy muszą złożyć w urzędzie skarbowym zeznanie o nabyciu majątku lub praw spadkowych. Mają na to miesiąc od powstania obowiązku podatkowego.
[/cytat:29xyjs7a]

Własnie sobie sama Pani odpowiedziała! Czy jeszcze jest cos niejasnego?

obowięzek podatkowy

Czy nowe przepisy dotyczą tylko spodków po osobach zmarłych w 2007r. Jeżeli osoba zmarła np. w 2005r. a rozprawa odbyła sie w 2007r.i postanowienie o nabyciu spadku jest z 2007r. to obowiązują stare czy nowe przepisy?

Zmiana wprowadzona w ustawie o podatku od spadkow i darowizn dotyczy tylko spadkow otwartych po 1 stycznia 2007r. Opodatkowanie spadkow otwartych przed ta data odbywa sie na dotychczasowych zasadach, i nie istotna jest data sądowego stwierdzenia nabycia spadku.

Powrót