S
sipkowa
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Witam.Czy od tego roku zmieniło się coś w sprawie podatku od spadku i darowizny?Moja mama chce uregulować sprawy spadkowe (jej rodzice nie zostawili testamentu) Jnteresuje mnie czy mama zaplaci podatek od spadku i w jakiej wysokości,a ja od darowizny którą,mama chce mi i siostrze przekazać?
Dziękuje i pozdrawiam.
ZNALAZŁAM SAMA
[cytat:29xyjs7a]
Podatki od spadków 2007
OBOWIĄZEK PODATKOWY
Obowiązek zapłaty podatku od spadku powstaje z chwilą jego przyjęcia. Najczęściej do opodatkowania spadki zgłaszane są po zakończeniu postępowania przed sądem.
ZMIANY 2007 – ZWOLNIENIA DLA RODZINY
Najbliższa rodzina została całkowicie zwolniona z podatku spadkowego. Spadkobiercy muszą jednak poinformować urząd skarbowy o nabywanym majątku.
CO I KIEDY DO OPODATKOWANIA
Nie tylko spadki otrzymane w kraju, ale także z zagranicy podlegają opodatkowaniu. Jego wysokość zależy m.in. od przynależności spadkobiercy do określonej grupy podatkowej.
ZEZNANIE DLA URZĘDU SKARBOWEGO
Podatnicy muszą złożyć w urzędzie skarbowym zeznanie o nabyciu majątku lub praw spadkowych. Mają na to miesiąc od powstania obowiązku podatkowego.
[/cytat:29xyjs7a]
Dziękuje i pozdrawiam.
ZNALAZŁAM SAMA
[cytat:29xyjs7a]
Podatki od spadków 2007
OBOWIĄZEK PODATKOWY
Obowiązek zapłaty podatku od spadku powstaje z chwilą jego przyjęcia. Najczęściej do opodatkowania spadki zgłaszane są po zakończeniu postępowania przed sądem.
ZMIANY 2007 – ZWOLNIENIA DLA RODZINY
Najbliższa rodzina została całkowicie zwolniona z podatku spadkowego. Spadkobiercy muszą jednak poinformować urząd skarbowy o nabywanym majątku.
CO I KIEDY DO OPODATKOWANIA
Nie tylko spadki otrzymane w kraju, ale także z zagranicy podlegają opodatkowaniu. Jego wysokość zależy m.in. od przynależności spadkobiercy do określonej grupy podatkowej.
ZEZNANIE DLA URZĘDU SKARBOWEGO
Podatnicy muszą złożyć w urzędzie skarbowym zeznanie o nabyciu majątku lub praw spadkowych. Mają na to miesiąc od powstania obowiązku podatkowego.
[/cytat:29xyjs7a]