Zmiana w ustawie.Jak rozumieć?

• Autor wątku Autor wątku zar_a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zar_a

Użytkownik
Odpowiedzi
138
"W przypadku, gdy ma miejsce druga reklamacja dotycząca tego samego towaru (może to być ta sama lub zupełnie inna wada) lub sprzedawca nie wywiązał się ze swoich obowiązków wynikających z pierwszej złożonej reklamacji, wtedy sprzedawca nie może już odmówić konsumentowi obniżenia ceny lub odstąpienia od umowy, o ile takie żądania wobec sprzedawcy konsument wystosuje – wybór żądania zależy wyłącznie od konsumenta. Konsument powinien wpisać swoje żądania w zgłoszeniu reklamacyjnym. Jeśli jednak tego nie zrobi, sprzedawca może samodzielnie wybrać jedną z opcji"

Jak to się odnosi do towarów zakupionych przed 25.12.2014?

Zakupiłam towar w sklepie 10.10.20014
Pierwsza reklamacja rozpatrzona pozytywnie.Sprzedawca naprawił towar.
Druga reklamacja złożona 28.03.2014.Taka sama wada.
Zażądalam zwrotu gotówki.Sprzedający odrzucił więc reklamacje,gdyż jest możliwa naprawa.

Czy wg. nowego zapisu nie ja decyduję jaką opcję wybieram? Czy zwrot gotówki/naprawę/obniżenie ceny?

zar_a napisał:
Zakupiłam towar w sklepie 10.10.20014
... więc obowiązują Cię poprzednie uregulowania:

art. 8. 4. u.sp.kons Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy ani wymiany albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na znaczne niedogodności, ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo odstąpić od umowy; od umowy nie może odstąpić, gdy niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jest nieistotna. Przy określaniu odpowiedniego czasu naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia.

W Twoim przypadku Sprzedawca nie przywrócił skutecznie towaru do stanu zgodnego z umową i ponownie naraża na niedogodności (fakt ponownego wystąpienia niezgodności i konieczność reklamowania). Jestes uprawniona do odstąpienia od umowy.

Dziękuję.

Taką też informację przekazałam sprzedawcy.
Otrzymałam odp
" Odmawiam wydania zwrotu gotówki za reklamowane obuwie, ponieważ zgłaszane uszkodzenie, zgodnie z obowiązującą Ustawą,można usunąć przez nieodpłatną naprawę doprowadzając tym samym obuwie do stanu zgodnego z umową.
Ponieważ klientka nie wyraża zgody na naprawę reklamacja oddalona."

Jeśli sprzedawca już raz dokonywał takiej naprawy i okazała się nieskuteczna, nie może proponować następnej. Zgłoś się o pomoc do RK

Dziękuję.
Tak właśnie zrozumiałam te poprzednie uregulowania.Sprzedawca jednak nie..

A jeżeli chodzi o odstąpienie teraz od umowy to rozumiem, ze składa się je pisemnie w sklepie?
Bo odstąpienie od umowy, a reklamacja to dwie różne sprawy.

Zgadza się. Reklamacja to skierowanie do osoby (np. sprzedawcy) żądania spełnienia obowiązków, które powinna spełnić w związku z niewykonaniem lub nienależytym wykonaniem zobowiązania, a odstąpienie od umowy to jednostronne oświadczenie woli.

Mam również pytanie, związane z kurtką którą zakupiłam jeszcze przed wejściem w życie nowej ustawy (dokładnie w lutym 2014roku). W kurtce nie chodziłam przez cały okres 2014 roku. W styczniu 2015 roku zauważyłam, że wychodzą z niej białe włókna więc po 3 dniach złożyłam reklamację. Została odrzucona, ze względu na domniemanie, że taka wada powinna wyjść w ciągu 6 miesięcy od zakupu. Co w takim wypadku mogę teraz zrobić? Nie ma jakiejś podstawy prawnej, upoważniającej mnie do skorzystania z ustawy dla mnie względniejszej, czyli nowej, gdzie termin wyjścia wady wydłuża się do 1 roku?
Jeżeli nie to co mogę zrobić, by reklamacja została uwzględniona, gdyż jest to ewidenta wada towaru.

Jeśli ujawnisz wadę (niezgodności towaru z umową) w okresie 2 lata od zakupu, możesz ją reklamować w terminie 2 miesięcy od chwili ujawnienia. Jeśli to puchowa kurtka, to wychodzenie puchu w początkowym okresie użytkowania kurtki jest normalnym zjawiskiem.

cedwah napisał:
Jeśli ujawnisz wadę (niezgodności towaru z umową) w okresie 2 lata od zakupu, możesz ją reklamować w terminie 2 miesięcy od chwili ujawnienia. Jeśli to puchowa kurtka, to wychodzenie puchu w początkowym okresie użytkowania kurtki jest normalnym zjawiskiem.
Złożyłam już jedną reklamację, odwołanie, a następnie drugą reklamacje.Nic nie pomogło reklamacja jest odrzucona. To jest wiosenna kurtka, więc wychodzenie włókien nie jest rzeczą naturalną. W jaki sposób mam udowodnic wadę kurtki, jeżeli jest ona wyraźnie widoczna na całej kurtce?

Witam,
a mogłabym prosić tylko jeszcze o krótką radę.
Czy w moim przypadku odstąpienie od umowy mogę wysłać mailowo? Odpowiedz od sklepu otrzymałam mailową.

Jeżeli tak to,czy istnieje jakiś poprawny wzór odstąpienia w tym przypadku?

Powrót