Zmiana w wykazie inwentarza a zgłoszenie do Urzędu Skarbowego

• Autor wątku Autor wątku katiia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katiia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
W przygotowanym przeze mnie wykazie inwentarza nie wykazałam żadnego zysku w związku z nabytym spadkiem - więc nie muszę zgłaszać że nie odziedziczyłam niczego do Urzędu Skarbowego - prawda?

Co w przypadku, gdy np. za rok się okaże, że jednak coś się w tym spadku wartościowego znajdowało i zamiast strat odnotowałam zysk, który podlegałby opodatkowaniu? Prawo przecież przewiduje możliwość złożenia uzupełnienia wykazu inwentarza.

Ojciec mógł ulokować część majątku w innym kraju i dotarcie do niego zajmie dużo czasu.

To jest wykrycie nowego majątku spadkowego o którym nic wcześniej nie wiedziałaś. Tak, wtedy zawiadamiasz US o nabyciu praw majątkowych w wyniku spadkobrania. Ich wykaz inwentarza nie interesuje. Wykaz jest dla Ciebie by "pogonić" wierzycieli spadkodawcy.

Trzeba pamiętać że zgłoszenie o nabyciu majątku (SD-Z2) można złożyć do urzędu skarbowego w terminie 6-ciu miesięcy liczonych od daty uprawomocnienia się postanowienia sądu albo od daty zarejestrowania aktu poświadczenia dziedziczenia. Zgłoszenie dokonane przed rozpoczęciem tego terminu jest prawnie nieważne i nie skutkuje zwolnieniem z podatku.
A w przypadku zgłoszenia nabycia (SD-Z2) po tym terminie 6-ciu miesięcy to trzeba jeszcze dodatkowo uprawdopodobnić fakt spóźnionego dowiedzenia się o nabyciu danego składnika majątku - art. 4a ust. 2 ustawy o podatku od spadków i darowizn.

Powrót