Zmiana wierzyciela w toku postępowania egzekucyjnego

• Autor wątku Autor wątku Sebol92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sebol92

Użytkownik
Odpowiedzi
84
Mam jedno pytanie.

24.11.2016 r. Zostało wszczęte postępowanie egzekucyjne z tytułu niezapłaconych rachunków za prąd w mieszkaniu, które wynajmowałem.
Komornik normalnie prowadził egzekucję, tzn zajął rachunek bankowy, wierzytelność z tytuły nadpłaty podatku - nie pojawił się tylko w mieszkaniu.

Mój dług w tej firmie wynosi 1400 zł.
Na piśmie otrzymanym od komornika widnieje wierzyciel Energa-Operator SA, dziś chciałem zawrzeć z nimi ugodę ,ale okazało się, że dług przejęła firma windykacyjna Casus Finance i tu pytanie, czy komornik może dalej prowadzić postępowanie egzekucyjne czy w przypadku zmiany wierzyciela musi zostać złożony wniosek od nowego wierzyciela?

Musi być nowy wniosek, a przede wszystkim musi być cesja, której jak rozumiem nie otrzymałeś. To można wybronić. Dlatego więcej szczegółów!

Kto jest obecnym wierzycielem wiemy. A data sprzedaży wierzytelności?

Nie znam daty sprzedaży wierzytelności, dzisiaj się już nie dowiem ale jutro będę wiedział więcej.
Egzekucja chyba trwa dalej bo moje konto bankowe jest dalej zajęte. Czyli powinienem wezwać pierwszego wierzyciela do umorzenia egzekucji jeśli ona trwa?

Poza tym od firmy Casus nie otrzymałem żadnego pisma, żadnego telefonu. Dodzwonić się do nich jest ciężko, więc nie wiem czy złożyli jakiś wniosek czy nie, komornik nie wysyłał do mnie żadnego pisma w tej sprawie - chyba, że dług sprzedali niedawno i pismo może jakieś idzie.

Nawet nie wiadomo co w języku potocznym osoby, z którą rozmawiałeś, oznacza "przejęła".

Właściwie to nic nie musisz robić. I tak egzekwuje to komornik. Zmiana wierzyciela była, czy jej nie było, to Ciebie nie obchodzi dopóki nie otrzymasz o tym pisemnej informacji. Póki jej nie otrzymałeś, roszczenie spłacane wierzycielowi pierwotnemu jest nomalnie liczone jako spłacane.

Niby tak, ale jeśli następuje zmiana wierzyciela to pierwotny wierzyciel powinien złożyć wniosek o umorzenie egzekucji.

Kiedy rozmawiałem z konsultantem o zawarciu ugody i ewentualnym zawieszeniu postępowania to Pani mi powiedziała, że nic nie mogą w tej sprawie zrobić bo dług przejęła firma Casus, dla mnie to oznacza, że wierzyciel się zmienił bo jeśli by się nie zmienił to z Energą mógłbym coś negocjować a tak muszę się kontaktować z firmą Casus.

Od firmy Casus Finance dowiedziałem się, że wierzycielem dalej jest Energa a oni tylko działają w ich imieniu. Cóż, będę starał się o umorzenie lub chociaż zawieszenie egzekucji komorniczej.

Tak więc się nie zmienił. Mówię, panie konsultantki rzadko są w stanie podać faktyczny stan prawny.

Na jakiej podstawie miałaby być umorzona lub zawieszona?

Na podstawie jakiejś konkretnej wpłaty i deklaracji późniejszych regularnych wpłat.

Powrót