Zmiana wieżyciela

• Autor wątku Autor wątku matsimats
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matsimats

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Cześć,

Jakiś czas temu pobrałem pożyczkę od Wonga na wysokość 800 złotych.
Ostatnio - 26.06 dokonałem jej spłaty poprzez ich portal.
3.08 dostałem pismo od firmy Best z siedzibą w Gdyni, że wszelkie moje długi wobec firmy Wonga z dniem 20.06 zostały przeniesione do nich.

Nie bardzo wiem jak mam to rozumieć, czy to oznacza, że firma Best może chcieć ode mnie spłaty należności jeszcze raz?

Obecnie moje konto internetowe na Wonga zostało zablokowane i w celu odblokowania proszą o kontakt telefoniczny.

Nie kontaktowałem się z żadną z tych firm w tej sprawie.

Proszę o informacje, czy ktoś kiedykolwiek miał taką sytuację oraz jak ja miałbym teraz postąpić w tej sytuacji.

Nie nie może. Jeżeli masz potwierdzenie wpłaty, to je zachowaj i czekaj na ewentualny ruch BEST. Każde świadczenie spełnione poprzedniemu wierzycielowi przed poinformowaniem dłużnika że nastąpiła cesja jest traktowane tak jakby było spełnione do nabywcy wierzytelności. Próba jakiegokolwiek porozumienia się z BEST nie ma sensu. To będzie jak rozmowa ze ślepym o kolorach. Z drugiej strony miło się dowiedzieć gdzie te Wongi wylądowały. Jakoś miałem niedosyt informacji :) Ja bym czekał na rozwój sytuacji. Jak masz kwit to raczej śpij spokojnie.

Powrót