Zmiana właściciela drogi

• Autor wątku Autor wątku kamien92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamien92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam, mam dość trudną sytuację. Dostałem warunki zabudowy i tu ważne, w dokumentacji na dzień przyznania warunków widnieje informacja, że do działki jest dojazd drogą, która jest we władaniu Skarbu Państwa, przy postępowaniu dot. pozwolenia, okazało się, że w tzw. międzyczasie miasto z jakiegoś powodu przekazało tę drogę, w ręce prywatne. Chciałem skontaktować się z osobami, które widnieją jako właściciele tej drogi, okazało się, że obydwie osoby nie żyją od 20 lat...

Wydział architektury ma związane ręce, nie mogą wydać pozwolenia bez dojazdu, mimo że przy wydawaniu warunków był, nie ma właściciela, z którym można by załatwić służebność. Teoretycznie muszę czekać na rozwiązanie sytuacji prawnej drogi... Ale może jest jeszcze jakaś możliwość? Co robić?

kamien92 napisał:
Ale może jest jeszcze jakaś możliwość? Co robić?

Odszukać spadkobierców właścicieli i ustanowić służebność drogi.
Jak się nie uda, to wniosek do sądu o ustanowienie drogi koniecznej, od razu z wnioskiem o wyznaczenie kuratora dla właścicieli których nie udało się odnaleźć.

Spadkobiercy nie chcą rozmawiać o służebności z tego powodu, że oni tej drogi nie chcą. Starają się by wróciła we władanie Skarbu Państwa, w żaden sposób nie starali się o to by otrzymać tę działkę, podobno to zwrot gruntów po wywłaszczeniu sprzed wielu lat, nie chcą więc w żaden sposób decydować o służebności itd. co w zasadzie rozumiem patrząc na sprawę z ich perspektywy...

Skoro są znani z imienia spadkobiercy to w czym problem? Idziesz do sądu z wnioskiem o ustanowienie drogi koniecznej i po sprawie.
A skoro oni się chcą tej działki pozbyć to może da się ją tanio odkupić...?

Powrót