Zmiana właściciela firmy

• Autor wątku Autor wątku GOŚĆFORUM0099
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GOŚĆFORUM0099

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam! W ubiegłym roku podpisałam umowę z UP na stworzenie nowego stanowiska pracy. W ranach umowy zatrudniłam jedną osobę na stanowisku sprzedawca. Chcemy razem z mężem przepisać firmę na niego by płacić mniejszy ZUS, ale niestety zostałam poinformowana w UP,że nie mogę przepisać firmy ponieważ wiąże sie to z zerwaniem umowy podpisanej kilka miesięcy temu. Zapewniałam, iż dalej będzie utrzymane stanowisko pracy, na które została otrzymana refundacja i prócz nazwiska właściciela NIP-u wpisu do ewidencji i Regonu nic nie zmieni się w działalności firmy, tzn. działalnośc zostaje ta sama, miejsce też no i pracownik ten sam aż do końca umowy zawartej z UP, zmiana ma na celu obniżyć koszty prowadzenia działalności tylko tyle. Odpowiedź było zbywkowa,że mogą to rozpatrzyć ale nie muszą i nie widzą w moim przypadku takiej potrzeby.
Dzwoniłam do innych UP w Polsce także do wojewódzkich i opinie były różne. Powiedziano mi że jest możliwość powołanai Radcy Prawnego którego opinia może być znacząca przy podejmowaniu decyzji przez dyrektora UP - czyli jest szansa by przepisać firmę. W jednym powiedzieli że nie sa radcami i nic nie wiedzą tak jak zresztą w większośći urzedach do których dzwoniłam. Może ktoś z Państwa może mi pomóc nakierować. Mam Dzisiaj spotakanie z Radcą prawnym więc może uda mi się rozwąiażać moją sprawę tak jak chciałam.
Dziękuję z góry za porady i wskazówki.

Zastanów się najpierw czy warto ? Znam wiele przypadków tzw. przepisywania firmy na obcą osobę. 90% poprzednich właścicieli zostaje z niczym !!!

Po 1. zależy kim jest ta osoba dla ciebie ?

Po 2. Każdy UP może podejść indywidualnie do tej sprawy. Przez telefon tego nie załatwisz, ustnie też nie. Należy bowiem napisać pismo i poczekać na odpowiedź.

W mojej opinii zerwiesz umowę z UP i zostanie wszczęte postępowanie. Wtedy dupa bo przegrasz, następnie zwrot kasy, kosztów, refundacji, itp.

Ale ponownie będziesz mogła się starać o nową umowę i mniejszy ZUS :)

p.s. Chyba w UP nie powiedziałaś czemu chcecie przepisać firmę ?? Bo jeśli się powołasz na "tańszy ZUS" to śmiechu warte. Znajdź lepszy argument, że zdrowie wam nie pozwala, że opiekujecie się wnukami, bardziej realnie !!!

p.s.2. radca prawny - pismo - i czekać na odpowiedź !!!

Jak zrozumiałem z postu, to chodzi o przekazanie sklepu mężowi.
Powstanie jednak nowa firma, a Pani zlikwiduje swoją. Musi być przeprowadzona cała procedura likwidacyjna Pani firmy, oraz założenia firmy przez męża. Mąż możę przejąć pracowników, ale będzie to całkowicie nowa firma, z którą PUP nie miał podpisanej umowy.

Ja zrozumiałem, że ta pani prowadzi firmę z mężem i stworzyła nowe stanowisko pracy dla osoby trzeciej i na tą osobę chce przepisać firmę (mówiąc językiem potocznym).

Ale w obu przypadkach będzie potrzebne przeprowadzenie likwidacji (zamknięcia) i otwarcia nowego (zarejestrowania) nowego podmiotu. Wszystko da się zrobić tylko czy to się opłaca ?

To zależy jakie konsekwencje poniesie pani w związku z zerwaniem umowy z UP.

Sądzę, że najlepiej napisać do UP, umotywować i się z nimi się dogadać !!!

Jeszcze raz proszę odpowiadających o dokładne czytanie zadanych pytań.
Odpowiedzi nie na temat będę likwidował.

Panie Januszu, niech Pan z podobna prośbą zwróci sie do pytających: nieraz pytania są tak niejasne, że z nich można wyciągnąć bardzo rozbiezne wnioski - jak wyżej.

Ma Pani całkowitą rację, niektórym pytającym wydaje się, że mamy tutaj jasnowidzów, albo uważają że forum to czat.

Proszę o komentarz osoby bezstronne. Jak rozumiecie cytat:

"Witam! W ubiegłym roku podpisałam umowę z UP na stworzenie nowego stanowiska pracy. W ranach umowy zatrudniłam jedną osobę na stanowisku sprzedawca. Chcemy razem z mężem przepisać firmę na niego by płacić mniejszy ZUS...".

dikom napisał:
Proszę o komentarz osoby bezstronne. Jak rozumiecie cytat:

"Witam! W ubiegłym roku podpisałam umowę z UP na stworzenie nowego stanowiska pracy. W ranach umowy zatrudniłam jedną osobę na stanowisku sprzedawca. Chcemy razem z mężem przepisać firmę na niego by płacić mniejszy ZUS...".

ja tu nie widzę nic niezrozumiałego.....autor postu chce przepisać firmę na męża.....jeżeli miało by być tak jak tu niektórzy sugerują że na osobę trzecią to chyba wątkotwórca napisał by na "nią"(osobę) a nie na 'niego' - to wynika z kontekstu wypowiedzi

Powrót