Zmiana wyglądu logo bez zgody autora.

• Autor wątku Autor wątku waldeq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

waldeq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie i bardzo proszę o pomoc w poniżej opisanej sprawie. Podpowiedzcie proszę czy jakiekolwiek roszczenia mają sens...każda rada mile widziana :)

Jako pracownik Gminy, będąc zatrudnionym w urzędzie Miejskim otrzymałem polecenie służbowe aby wykonać logo gminy. Polecenie wykonałem i stworzyłem logo, które burmistrz zarządzeniem przyjął jako logo Gminy. Logo stworzyłem w ramach wykonywania swoich obowiązków służbowych wobec czego majątkowe prawa autorskie przeszły zgodnie z art. 12 ust.1 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych ustawy z dnia po przyjęciu mojej propozycji logo przez burmistrza na Gminę.
Zgodnie z ustawą o prawie autorskim utwór, czyli przejaw działalności twórczej człowieka, podlega ochronie od momentu jego ustalenia w jakiejkolwiek postaci.
Z faktu stworzenia utworu twórcy przysługują jednak także autorskie prawa osobiste, a także wyłączne prawo do zezwalania na rozporządzanie i korzystanie z tzw. utworów zależnych. Utworami zależnymi są utwory, które powstały w wyniku opracowania, modyfikacji, tłumaczenia, przeróbki lub adaptacji cudzego utworu, a więc zmiana cudzego utworu powoduje powstanie utworu zależnego, który opiera się na utworze pierwotnym. Na korzystanie z utworu zależnego, jak również na rozporządzanie utworem zależnym niezbędna jest zgoda twórcy utworu, który został zmieniony. Gmina nie wystąpiła o zgodę powoda na zmianę utworu pierwotnego tak by wykorzystać nowe logo powstałe po przeróbce zgodnie z prawem. Nie ulega także żadnej wątpliwości, że nowe logo posiadające niemal identyczny niemal graficznie symbol ukazujący nietoperza, kolorystykę zbliżoną do utworu pierwotnego oraz takie samo hasło jest utworem zależnym w rozumieniu ustawy „Prawo Autorskie” w stosunku do pierwotnego logo stworzonego przez powoda. Ponadto Gmina posługując się oficjalnie nowym, przerobionym logotypem, abstrahując od naruszenia autorskich dóbr osobistych powoda sama naruszyła punkt 4 zarządzenia Burmistrza w którym jasno zapisane jest, że „logo może być używane zgodnie ze wzorem graficznym określonym w załączniku 1 do niniejszego zarządzenia, nie dopuszcza się stylizacji logo.”
Źródło

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Art. 78. oraz Art. 116. Prawa autorskiego.

Powrót